Ce mai fac soldaţii argeşeni în Afganistan

Pe 2 Iunie s-a desfăşurat, la locul de dispunere a Elementului Naţional de Sprijin, o ceremonie prilejuită de acordarea Emblemei de Onoare a Statului Major General unor militari din Armata Statelor Unite ale Americii.

La ceremonie au participat militari români din Echipa de Legătură a Statului Major General, Elementul Naţional de Sprijin şi Batalionul 33 Vânători de Munte ,,POSADA” precum şi militari din Armata Bulgariei şi cea a Statelor Unite ale Americii.

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor naţionale ale Statelor Unite ale Americii şi României, urmate de alocuţiunea Seniorului Naţional al României, colonelul Victor Moldoveanu, care a apreciat sprijinul şi încrederea acordate de partenerii americani. ,,Doresc să subliniez faptul că pentru România, a face parte din NATO şi a avea un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, este fundamentul prezentului şi viitorului, ca ţară liberă democratică. În acest context, sunt sigur că Armata Română îşi va aduce contribuţia la îndeplinirea obiectivului final al misiunii Resolute Support şi vă asigur că Statul Major General al Armatei României a aderat deplin la principiul <<Am intrat împreună, ieşim împreună>> adresat în urmă cu două săptămâni tuturor Forţelor Coaliţiei de către comandantul misiunii Resolute Support, generalul John F. Campbell”, a subliniat acesta în prezentarea semnificaţiei acestui moment.

Seniorul Naţional a conferit apoi, din partea şefului Statului Major General, Emblema de Onoare a Statului Major General, maistrului militar clasa a II-a Balwinder Singh, maiorului Jonathan Graebner şi colonelului Royce Edington, precum şi echipei de conducere a Comandamentului de Antrenare, Consiliere şi Asistenţă Sud, generalul de brigadă Viet Luong, colonelul Robert Campbell şi C.S.M. William Forro.

În alocuţiunea sa, generalul de brigadă Viet Luong, comandantul Comandamentului de Antrenare, Consiliere şi Asistenţă Sud, a apreciat profesionalismul şi devotamentul militarilor români: ,,A fost o deosebită onoare să servesc alături de bravii soldaţi ai POSADEI. Distincţia primită azi este una din cele mai importante din întreaga mea carieră militară.”. Colonelul Robert Campbell, locţiitorul comandantului Comandamentului de Antrenare, Consiliere şi Asistenţă Sud şi totodată cel sub a cărui comandă operaţională se află şi Combined Task Force NO SLACK-POSADA, a evidenţiat că este mândru pentru că a avut privilegiul de a lupta alături de vânătorii de munte argeşeni în Teatrul de Operaţii din Afganistan: ,,Sunt foarte mândru că am avut ocazia de a servi alături de războinicii români. Ca soldaţi, toţi ne rugăm pentru pace, dar dacă situaţia o va cere din nou, îmi voi dori să servesc alături de bravii soldaţi români”.

Ceremonia s-a încheiat cu o fotografie de grup, urmată de semnarea în cărţile de onoare ale cele două structuri româneşti.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email