Trei asociaţii civice au făcut propuneri pentru bugetul local care va fi aprobat luna aceasta de Consiliul Local. Reprezentanții Asociației ARYAS, Asociației Euroactive NGO și Asociației pentru dezvoltare GHEPart, toate cu sediul și activități în municipiu, propun includerea în proiectul de buget a următoarelor puncte:
- Bugetarea unei sume de minim 50.000 lei pentru proiecte de (…). Tinerii au nevoie de încurajare pentru crearea și implementarea unor proiecte adresate lor, iar un astfel de fond ar crea premisele implicării lor în comunitate. În acest mod, autoritățile locale ar arăta interesul lor pentru această categorie care nu se bucură de facilități în prezent.
- Alocarea unei sume de minim 100.000 lei pentru bugetare participativa în cartiere. Astfel, cetățenii ar fi co-interesati de investițiile punctuale și ar susține diverse proiecte bazate pe nevoi din teren. Există numeroase exemple unde acest lucru se implementează cu succes (Cluj Napoca,Oradea, Sinaia, Ciugud, Câmpina etc). Întrucât propunerile și implicarea vine de la cetățeni spre administrație, este mult mai probabil ca mentenanța să presupună mai puțin efort din partea acesteia din urmă, întrucât cetățenii vor fi atașați de rezultatele propunerilor și muncii lor. Vom avea astfel locuri de joacă, parcuri, scuaruri sau astfel de zone mai curate și nevandalizate.
- Oferirea unui spațiu care să fie folosit exclusiv ca centru de tineret (…) Un astfel de centru ar trebui să fie înțeles ca un spațiu de educație non-formală a tinerilor și a comunității. Implicarea tinerilor va avea un impact pe termen scurt, mediu și lung asupra orașului nostru. (…)
- Bugetarea unei sume corespunzătoare pentru îndeplinirea de către primar și consiliul local a obligațiilor prevăzute de art. 36 alin 1 litera b), art. 45 alin 1, litera b) și litera E) legea 422/2001 a monumentelor istorice cu privire la ruinele San Nicoară pentru paza, integritatea și protecția acestui monument. Este de notorietate degradarea monumentului, iar faptul ca nu este păzit, nici îngrijit îl face să devină un loc periculos și insalubru pentru vizitatori și localnici. Cărămizile cad, pereții sunt mâzgăliți cu spray, pe acoperiș cresc copaci și buruieni, interiorul e folosit drept toaletă publică, iar acestea nu pot continua într-un oraș cu pretenții la titulatura de ”oraș regal”.
- Suma corespunzătoare pentru bugetarea amplasării și mentenanței a 3 toalete ecologice în curtea Bisericii Domnești. Stația de microbuz din parcare face ca atât șoferii cât și pasagerii să folosească în continuare vechea toaletă, absolut insalubră, iar banda alb-roșie cu care a fost împrejmuită nu a avut niciun efect de vreme ce nu există alternativă. (…)
„Toate acestea sunt puncte minime pe care le-am constatat necesare într-un oraș cu titulatura regală și se completează cu proiectele europene în derulare ale administrației locale, astfel încât municipiul să arate mai bine, iar gradul de satisfacție al cetățenilor să crească”, spun reprezentanţii celor trei asociaţii.