Zeci de cetăţeni au participat la dezbaterea publică a bugetului local al municipiului Curtea de Argeş care a avut loc zilele trecute. Este cel mai mare număr de argeşeni care asistă la dezbaterea bugetului de când se organizează astfel de întâlniri. Au venit oameni din multe cartiere ale oraşului, reprezentanţi ai unor asociaţii, consilieri locali, directori de firme, şi toţi au făcut propuneri. A condus dezbaterea viceprimarul Ştefan Dumitrache, primarul Panţurescu fiind plecat, după cum a spus vicele. Acesta a notat propunerile, s-a certat cu consilierul local Dan Petrescu, a mai povestit câte ceva, iar după două ore dezbaterea s-a încheiat. „Notăm toate propunerile pentru a putea fi discutate în comisiile Consiliului Local” a spus Dumitrache încă de la început.
Cetăţenii au solicitat lărgirea străzii Valea Danului şi au spus ce probleme sunt pe strada Groape. „Când veniţi la alegeri ne promiteţi, când veniţi la Primărie, ne uitaţi”, i-a spus viceprimarului Viorel Petrescu, un locuitor al străzii Groape. „Sunt mai multe probleme la noi – scurgerea apei, gropile de pe stradă, canalizarea”, a afirmat Viorel Petrescu.
Un nevăzător care locuieşte în Progresu a cerut un acces spre zonă, reparaţia unui pod sau amenajarea unei punţi.
Fără canalizare în „zona zero a oraşului”
Marian Drăguţ a ridicat o problemă care este de asemenea veche, lipsa canalizării în centrul oraşului. „Pe strada Schitului, punctul zero al oraşului, nu avem canalizare. Am găsit o soluţie cu cei de la Aquaterm, cu o ţeavă suspendată. În urmă cu trei ani costa 80.000 de lei, dar nu s-a făcut lucrarea până acum, vă rugăm să o prindeţi anul acesta în buget”, a spus Marian Drăguţ.
Şi un locuitor al străzii Fântânele a venit cu solicitări, dar i s-a spus că acolo este o investiţie în derulare, iar iluminatul public va fi realizat printr-un proiect care are finanţare. S-a cerut, de asemenea, amenajarea străzii Păuneşti, spre Valea Doamnei. „Nu este canalizare, nu este drum, am depus 7-8 petiţii. Reţeaua de apă este cu probleme, se sparg ţevile lunar”, a spus un cetăţean despre această stradă.
„Nu se face nimic pentru tineri!”
Iulia Georgescu, reprezentant al Asociației pentru dezvoltare GHEPart, a prezentat o sinteză a propunerilor pe care le-a făcut în scris împreună cu alte organizaţii. „Oraşul nu le oferă nimic tinerilor, nimeni nu se gândeşte la ei. Pleacă la facultate şi rămân acolo sau se duc oriunde, numai aici nu se mai întorc”, a afirmat Iulia Georgescu.
La dezbatere au fost prezenţi şi consilieri locali, de la PSD, PMP şi PNL. Aceştia din urmă au cerut mai multe investiţii. „Vă propunem să alocăm 50% din rezerva de 12 miliarde pentrubugetul participativ, cetăţenii să vină cu proiecte, iar cel mai bun să primească finanţare. Cerem de 2-3 ani montarea de WC-uri ecologice. Avem nevoie de forţă de muncă specializată, să convingem Inspectoratul Şcolar să ne aloce mai multe clase de meserii. Să facem o singură lucrare pe strada Eroilor, nu să împărţim investiţia în două”, a spus Mădălin Marinescu.