Ce fel de străzi vom avea la sfârşitul iernii

Se vede din ce în ce mai clar cum vor arăta străzile oraşului nostru după ce primăvara va fi venit. Dacă mai ninge câteva săptămâni, iar oamenii dlui. Ghiţă vor da cu sare pe carosabil, că altă soluţie nu au, toate arterele de circulaţie vor fi distruse. E un cerc vicios aici – dacă e zăpadă, trebuie deszăpezit, iar sarea împreună cu nisipul reprezintă cea mai ieftină şi la îndemână soluţie. Dacă se aruncă pe stradă acest amestec, se duce dracu’ asfaltul, şi nici aşa nu e bine. Cum nu e bine nici dacă dl. Ghiţă nu ar da cu nimic pe stradă ca să se topească zăpada şi ca să nu se mai formeze polei ori gheaţă. Bine nu e, oricum ai da-o.

Dacă gropile din asfalt se înmulţesc, maşinile care circulă vor avea de suferit, argeşenii, care şi aşa au salarii mici, vor da mai mulţi bani pentru repararea lor, iar bugetele familiale vor fi în suferinţă continuă. Taxele şi impozitele locale, şi nu numai, vor fi plătite mai rar sau mai puţin, administraţia locală nu va avea bani ca să repare stricăciunile, gropile se vor adânci, maşinile vor fi din ce în ce mai rablagite, oamenii – din ce în ce mai furioşi şi nemâncaţi, etc. Pare un scenariu oarecum apocaliptic. Nu e deloc aşa, sunt lucruri care se pot petrece oricând în frumuseţea noastră de municipiu. Şi nici măcar nu am luat în calcul tot. Am plecat de la premisa că autorităţile locale sunt nerăbdătoare să lucreze pentru comunitatea care le dă leafa, că edilii freamătă să vină vremea bună ca să se apuce de rezolvat problemele cartierelor, că niciunuia nu i-a trecut o secundă prin cap ideea că s-ar putea înfrupta şi firma domniei sale din banii alocaţi de Guvern sau de Consiliul Judeţean pentru vreo lucrare din zonă. Am plecat de la premise greşite. După ce că nu sunt bani în buget, nici interes pentru binele cetăţeanului nu prea e.

Aşadar, cum vor arăta străzile în primăvară?! Nu e greu de anticipat. Pe strada 1 Decembrie probabil că abia se va mai putea circula, iar gropile formate în jurul denivelărilor vor determina scoaterea acestora, pe bulevard doar mirosul teilor înfloriţi ne va calma, atunci când trecem, în Marina sau Noapteş noroaiele vor ajunge la genunchi, asfaltul continuu va rămâne un vis frumos pe strada Ştefan cel Mare, pe Cuza Vodă, şanţurile făcute de locatari ca să se lege la reţelele de canalizare se vor fi transformat în tranşee în care o maşină mai firavă poate rămâne blocată, iar gropile făcute de dl. Bolovan ca să repare eternele avarii la conductele de apă vor fi deja mici lacuri care aşteaptă înflorirea nuferilor.

Aştept cu nerăbdare ca realitatea să mă contrazică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email