Ce dări locale plătim la anul

Taxele şi impozitele locale pe care locuitorii municipiului le vor plăti în 2011 au crescut conform legii. Cele mai mari creşteri se înregistrează în cazul celor care au mai multe case, valoarea impozitului crescând cu până la300% pentru cel de-al patrulea imobil. De asemenea, s-au mărit impozitele pentru maşinile cu capacitate cilindrică mare. „Impozitul pe clădiri în cazul contribuabililor persoane juridice se calculează prin aplicarea cotei de 1,2% asupra valorii de inventar a clădirii, înregistrată în contabilitatea acestora, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în decizia Consiliului Local. „În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 8% şi se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrate în contabilitate, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat reevaluarea”, precizează hotărârea locală.

Reducerile aplicate

Impozitul pe clădiri, pentru persoanele fizice, se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii. Aceasta se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi de zona în care este amplasată clădirea. Astfel, cei care locuiesc în zona A, ultracentrală, coeficientul de corecţie este de 2,4, pentru casele din zona B – 2,3. pentru zona C – 2,2 iar pentru ultima zonă, D, 2,1.
Valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcţie de anul terminării acesteia – cu 20% pentru clădirea care are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă şi cu 10% pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani inclusiv la 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email