Ce cred argeşenii despre majorarea TVA. „Nici nu vreau să mai trăiesc în asemenea condiţii!”

Începând de astăzi, va intra în vigoare măsura de majorare a TVA-ului la 24% de la 19%. Creşterea preţurilor, scăderea puterii de cumpărare, inflaţie, creşterea şomajului şi a evaziunii fiscale vor fi principalele efecte ale majorării taxei pe valoare adăugată, spun specialiştii. De asemenea, vor creşte nu numai preţurile la alimente, care ne afectează cel mai mult, ci şi facturile la lumină, internet, cablu, telefonie. Coşul zilnic de cumpărături va fi astfel afectat, iar argeşenii cu venituri mici vor fi nevoiţi să facă mai multe sacrificii. Oamenii se tem că nu vor mai putea face faţă cheltuielilor, iar persoanele în vârstă şi bolnave spun că nu vor mai avea cu ce să îşi cumpere medicamente.
Viorel Răducu, salariat, 42 ani: „Am auzit şi eu că se scumpesc toate acum de la începutul lunii. Vă daţi seama că va fi foarte greu. Salariile scad şi nu vom mai avea bani să cumpărăm nici măcar strictul necesar. Eu mai am şi un copil la liceu şi nu ştiu cum mă voi descurca”.
Mirela Iorga, şomer, 38 ani: „Eu stau împreună cu fata mea şi ne este foarte greu să ne descurcăm. Normal că mă afectează creşterea TVA-ului. Se vor scumpi produsele în timp ce nouă ne taie din ajutorul de şomaj din câte am înţeles eu. Nu este corect. Guvernanţii trebuiau să găsească alte soluţii. Să le scadă lor salariile să vedem dacă pot trăi aşa. Scumpirile mă vor afecta în fiecare zi atunci când merg la cumpărături”.
Constantin Cârstea, şofer, 26 ani: „O să ajungem să ne dăm în cap pe stradă pentru că va fi foarte greu, şi oricum a fost greu în ultima perioadă. De unde să mai avem bani să cumpărăm măcar pentru a trăi de la o zi la alta… Eu am şi rate pentru apartament, iar euro creşte în continuare. Nu o să mai am cu ce să plătesc. Facturile vin din ce în ce mai mari. Acum vara mă mai descurc, dar la iarnă nu ştiu ce o să fac”.

„Am fost buni cât am fost tineri!”

Ioana Niţescu, pensionară, 64 ani: „Nici nu vreau să mai trăiesc în asemenea condiţii. După 30 de ani de muncă, să am o pensie de 630 de lei… Păi dacă îmi scade din ea, eu cu ce mai rămân?! Mă afectează creşterea preţurilor. Am văzut că se vor scumpi medicamentele şi eu sunt bolnavă cu inima şi am nevoie de tratament. Noi, ăştia bătrâni, am fost uitaţi de toată lumea. Am fost buni cât am fost tineri”.
Mariana Borovină, salariat 40 ani: „Dacă se măresc preţurile o să renunţ la multe lucruri. Eu cu soţul meu lucrăm şi câştigăm 750 de lei şi bonuri. Cel mai mult voi fi afectată la plata facturilor. Gazele se scumpesc şi facturile sunt foarte mari. Iarna îmi era mai uşor pentru că avem subvenţie, dar acum nu se mai dau nici acestea. Ne vom abţine de la anumite lucruri şi vom cumpăra doar ce avem nevoie. Mai am şi un credit pentru că am renovat locuinţa şi după ce voi scăpa de el poate îmi va fi mai uşor”.
Ionuţ Marinescu, muncitor, 32 ani: „Eu nu cred că vom mai ieşi din această situaţie curând. Păi după ce că lumea nu are bani mai cresc şi preţurile. O să renunţăm şi la mâncare, că nu avem ce face. Acum e un lux să ai serviciu pentru că altfel este foarte greu. Mă afectează şi pe mine majorarea TVA-ului, mai ales la plata facturilor, vă daţi seama că acum TVA-ul este aproape un sfert din factură. E o măsură aberantă”.

Şi directorii sunt afectaţi

Majorarea TVA-ului îi va afecta şi pe directorii de instituţii publice şi oameni de afaceri din municipiul nostru.
Cristian Mitrofan, manager Casa de Cultură: „În primul rând mă afectează în plan personal, ca şi consumator. Coşul zilnic al familiei va fi afectat. De asemenea, utilităţile vor fi mai mari şi vom plăti mai mult. Pentru noi, ca bugetari, această majorare a TVA-ului şi scăderea salariilor vor avea un impact foarte mare. Este o perioadă dificilă, însă este important ca aceste sacrificii pe care le facem să fie de folos şi să ne redresăm. Pentru instituţie va fi mai greu, deoarece bugetul pentru cheltuieli, pentru contracte, colaborări şi utilităţi a fost calculat la un plafon mai mic”.
Vasile Martin, director Clubul Copiilor: „Normal că mă afectează această măsură. Coşul zilnic va fi afectat şi viaţa de zi cu  zi va fi mai scumpă. Practic trebuie să scoatem bani mai mulţi din buzunar, în condiţiile în care salariile scad”.
Sorin Sorescu, om de afaceri: „Ne afectează foarte tare această măsură pentru că preţurile vor creşte cu 5%. Dacă mai ţinem cont de faptul că salariile vor scădea cu 25%, ne dăm seama că pierdem undeva la 30% din bani. Bugetarii sunt mai afectaţi după ce în luna decembrie le-au fost scăzute salariile cu 15%, practic ei ajung la o pierdere de 45%. Şi pentru firme va fi foarte greu, pentru că sunt generate cheltuieli suplimentare. În opinia mea vor creşte cu 8-10%”.

Coadă la PECO !

Ieri după amiază, la staţiile PECO din Curtea de Argeş se făcuseră deja cozi. Şoferii voiau să profite de TVA-ul mai mic şi de preţul de asemenea la benzinei şi motorinei. „Nu o să fac eu cine ştie ce cu benzina pe care o bag acum, dar dacă îmi ajunge o săptămână, tot e ceva. Amân puţin TVA-ul ăsta nou şi nenorocit”, ne-a spus, supărat, Marian Georgescu. Bărbatul făcea plinul şi număra banii pe care îi economisea. „Ei, câteva zeci de lei acolo, contează”, spunea omul.
Creşterea TVA va fi resimţită şi în preşul combustibilului. Rompetrol a anunţat că va majora de azi preţul benzinei şi al motorinei cu sume cuprinse între 25 şi 28 de bani pe litru, în funcţie de sortiment. Astfel, benzinele Efix 95 şi Alto 101 vor costa 4,85 lei pe litru, respectiv 5,48 lei pe litru. Noile preţuri ale sortimentelor de motorină Efix şi Alto 55 sunt 4,79 lei litru şi 5,1 lei pe litru. Carburanţii Rompetrol se vor scumpi, astfel, cu 5,1% – 5,8%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email