Ce bine ar fi dacă procurorii DNA ar dovedi fapte de corupţie şi ar găsi vinovaţii din ţara asta. Ce minunat ar fi să trăim într-o lume curată, în care procurorii DNA merită respectul pentru munca lor, arătând şi probând marii infractori ai sistemului.
Dar, să ne revenim. Trăim, de fapt, în lumea în care o persoană este mai întâi arestată, apoi angajaţii DNA caută probe, iar abia la urmă persoana respectivă este judecată şi găsită vinovată sau nevinovată. După foarte multă umilinţă şi hărţuire. Logica mea spune aşa: se caută probe de vinovăţie a cuiva, se judecă vinovatul şi apoi se bagă la puşcărie, dacă e cazul. Dar logica mea nu corespunde cu a justiţiarilor.
Ce au căutat mascaţii, procurorii DNA şi poliţiştii în genţile, cursurile şi agendele ziariştilor de la TOP şi Argeş TV? Cum e posibil să dea buzna într-un loc unde nişte amărâţi de ziarişti, mult prea mici pentru acte de înaltă corupţie, îşi scriu notiţele? Au orbeicăit prin redacţie şi au luat haotic ce au găsit. Fără nicio relevanţă pentru vreun caz anume. Cursuri de la facultate, comunicate de presă… până şi în genţile personale au căutat. După ce criterii au făcut selecţia? Nu e vorba de importanţa pe care aceste obiecte ar avea-o pentru ziarişti, cât despre tracasarea gazetarilor fără justificare.
În plus, ce legătură au aceşti jurnalişti cu corupţia din fotbal sau cu spălarea de bani (acuzaţii pentru Cornel Penescu)? Căci, dacă ar fi vorba de vreun ziarist corupt, atunci aş înţelege acţiunea de amploare a celor care nu fac nimic cu anii. Mă refer la procurorii DNA, despre care nu-mi amintesc să fi finalizat vreun dosar de când s-a înfiinţat instituţia în Piteşti. Aşadar, dacă s-ar pune problema ca un ziarist să fie corupt, atunci să fie urmărit, dovedit şi arestat! Dar, aşa, de-a valma, la întâmplare, să intre într-o redacţie unde mulţi sunt copii abia veniţi de pe băncile facultăţii, de unde nici ei nu ştiu ce să ridice ca probă şi pentru ce, mi se pare un abuz în serviciu. Un excel de zel jenant şi scârbos. Mizerabil.
Sunt curioasă cum se va finaliza această mare tevatură lipsită de strategie, de tactică, a autorităţilor. Să vedem ce au descoperit într-o redacţie de ziar. Cum îi ajută pe ei comunicatele de presă şi cursurile unor copii să demaşte corupţia din Argeş. Ce vor găsi în calculatoarele pe care redactorii îşi scriu textele, oricum publice.
Şi, pe lângă tot circul făcut de DNA, nu există nici măcar bunul simţ faţă de cetăţenii judeţului de a da o declaraţie oficială inteligentă şi la obiect. Atât au putut să îngaime: „Percheziţiile s-au efectuat în conformitate cu dispoziţiile legii”… Aţi înţeles?