Ce avere a lăsat Chelu societăţii Electroargeş

Cătălin Chelu, acţionarul majoritar al SC Electroargeş, a murit luni în Iordania, după cum aţi aflat din ziarul nostru. Ziarul Financiar de ieri face un inventar al afacerilor sale, una dintre cele mai importante fiind cea de la Curtea de Argeş, evidenţiind averea lăsată de el societăţii din municipiu.
Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a fost unul dintre cei mai mari jucători de pe bursa de la Bucureşti, cu un portofoliu care cuprinde cel puţin 30 de firme, a căror capitalizare bursieră depăşeşte 400 milioane de lei, scrie zf.ro. Cu pregătire de inginer piscicol, Cătălin Chelu, 47 de ani, şi-a început afacerile în anii ’90 cu o firmă de cablu şi o televiziune locală în Galaţi, iar între timp a ajuns în topul celor mai bogaţi 300 de români prin afacerile de pe bursă, care l-au adus şi în atenţia mass-media.
Cum şi-a construit imperiul
Jurnaliştii de la ZF scriu despre Chelu că şi-a construit „imperiul“ printr-o schemă complexă de acţionariat, prin care companiile în care investea şi la care prelua ulterior controlul deveneau la rândul lor vehicule pentru noi investiţii în alte companii. Firmele controlate indirect de Chelu ajungeau astfel să acţioneze concertat în cadrul acţionariatului altor companii, sistem care l-a adus frecvent pe omul de afaceri în conflict cu autoritatea de reglementare a pieţei de capital şi cu conducerile SIF-urilor.
Două dintre cele mai mari societăţi controlate indirect de Chelu sunt producătorul de electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş şi producătorul de piese pentru autovehicule şi motoare Altur Slatina. Ambele societăţi sunt listate pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti şi au o capitalizare totală de circa 86,5 milioane lei, iar împreună au realizat anul trecut afaceri de peste 260 milioane de lei şi un profit net cumulat de aproape 13 milioane de lei.
Participaţii la 18 companii
Doar prin intermediul Electroargeş, Chelu deţine participaţii la alte 18 companii, majoritatea listate la secţiunea RASDAQ, potrivit datelor din raportul semestrial al companiei argeşene, citate de zf.ro. Astfel, lista companiilor la care Electroargeş este acţionar include producătorul de benzi de cauciuc pentru transportul materialelor Artego Târgu-Jiu, unde Electroargeş deţine 9,5% din capitalul social. Artego are o capitalizare de 88 milioane de lei şi a obţinut o cifră de afaceri de 155 milioane de lei anul trecut.
Electroargeş are acţiuni şi la producătorii de textile Conted Botoşani şi Braiconf Brăila, la producătorul de utilaje pentru extracţie şi construcţie Uztel şi la cel de sobe şi vase emailate Ves Sighişoara. De asemenea, compania lui Chelu este prezentă şi în acţionariatul Iprolam Bucureşti, Lactate Natura, Ceprocim, Mecanoenergetica, Sigstrat Sighetu Marmaţiei, Dunapref Giurgiu, Carbochim, Amplo Ploieşti, Metalul Salonta, Romanofit Tălmaniu sau Elars Râmnicu Sărat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email