Ce a găsit Curtea de Conturi la Valea Danului

La Unitatea Administrativ Teritorială Valea Danului, Curtea de Conturi a făcut prăpăd. Concluziile Raportului realizat după auditul de anul trecut reliefează nereguli grave, cu multe plăţi făcute nelegal, cu indemnizaţii de conducere date fără respectarea prevederilor legii, cu acte nefăcute sau făcute prost şi tot felul de lucruri de acest gen.

Multe dintre problemele pe care inspectorii Curţii le-au găsit la Valea Danului vizează neîntocmirea unor acte sau întocmirea prost a acestora. La Şcoala Gimnazială au fost găsite de asemenea nereguli în acte, nereguli de genul active fixe neînregistrate în evidenţele contabile, terenuri pentru care entitatea deține titluri de proprietate dar care nu au fost evaluate și înregistrate în evidența contabilă, etc.

În plus, Raportul scrie că nu s-au respectat prevederile legale privind impozitarea terenului intravilan, urmare încadrării greșite a terenului deținut de persoanele juridice în intravilanul comunei Valea Danului la categoria de folosință „teren agricol” fiind stabilite pentru perioada 2012-2014 venituri suplimentare în valoare totala de 2.522 lei .

Aleşii locali, plătiţi ca cei de municipiu

O altă încălcare a legii s-a înregistrat la plăţile bugetarilor din comună. Astfel, s-au plătit nelegal, în perioada ianuarie 2012 – septembrie 2015, drepturi de natură salarială în sumă estimată de 63.919 lei reprezentând indemnizație de conducere, acordată cu încălcarea prevederilor legale în vigoare. În timpul misiunii de audit, ordonatorul de credite, prin personalul de specialitate din cadrul entităţii, a procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului local, rezultând că au fost acordate fără temei legal drepturi salariale în sumă de 63.919 lei, pentru care se datorează despăgubiri civile/majorări de întârziere de 12.772 lei, rezultând un prejudiciu total de 76.691 lei.

Consilierii locali de la Valea Danului au primit mai mulţi bani decât li se cuvenea, a mai constatat Curtea de Conturi, al cărei Raport precizează că „s-au plătit nelegal, în perioada iulie 2012 – septembrie 2015, pentru funcţiile de demnitate publică alese de la nivelul administraţiei publice locale, pentru consilierii locali și pentru funcția de secretar, drepturi de natură salarială în sumă estimată de 22.175 lei prin nerespectarea corespondenței dintre cuantumul legal al acestor drepturi și categoria localității Valea Danului”. 

Probleme la canalizare

 

Lucrarea de canalizare realizată în comună a fost, de asemenea, sub lupa inspectorilor, care spun că „s-a plătit nelegal suma totală estimativă de 156.412 lei reprezentând contravaloarea actualizării valorii situaţiilor de lucrări întocmite pentru obiectivul de investiții „Canalizare si epurarea apelor uzate menajere comuna Valea Danului, județul Argeș” realizată în dezacord cu prevederile legale aplicabile. În timpul misiunii de audit ordonatorul de credite, prin intermediul personalului de specialitate, a stabilit întinderea prejudiciului în sumă de 156.412 lei, pentru care s-au calculat, majorări de întârziere în sumă de 34.412 lei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email