Cetatea Poenari a fost în acest sfârşit de săptămână în centrul atenţiei, fiind al doilea obiectiv turistic promovat de Pro Istoria Fest, o iniţiativă susţinută de formaţia Sistem şi alte trupe româneşti. Evenimentul a avut drept scop atragerea de turişti la cele mai importante cetăţi din ţară şi s-a desfăşurat printr-un program realizat prin fonduri europene. Festivalul a avut loc sâmbătă şi duminică, la poalele cetăţii Poenari
Două domnițe blondine vin agale dinspre Barajul Vidraru, împart broșuri despre Cetatea Poienari. Turiștii le mai opresc din când în când să facă măcar o fotografie cu ele. Amabile și cu zâmbetul pe buze fac fotografiiile. Mai sus pe partea dreaptă se vede scena, iar în jur mese pline de cărnuri, cașcaval și înghețată. O reprezentație a cavalerilor medievali e în toi. Câțiva oameni s-au adunat să urmărească metode de luptă ale cavalerilor. Trebuie remarcat că sunt puțini turiști, abia remarci că este un eveniment la Cetatea Poienari. Bineînțeles că în spatele scenei sunt două terase improvizate cu mese de plastic, bere și mici. Din păcate, clienți puțini. Câțiva oameni au urcat mai întâi la cetatea lui Vlad-Țepeș, acum vin obosiți să bea o bere. Astfel, terasele se văd cu două, trei mese ocupate. Într-un final, vedem și teatrul de păpuși promis în program. Dar cu siguranță nu am văzut atelierele meșteșugărești.
Mașinile care ocupă parcarea sunt parcă prea multe pentru câți oameni sunt în poiană. Pe alocuri mai zărești pe cineva cunoscut care ronțăie cu poftă dintr-un șorici, luat de la un vânzător. Turiștii însă, sunt ascunși la umbră, pe terasa pensiunii La Cetate, unde nu ai loc nici să arunci un ac între ei.
Sistem a încins atmosfera la maxim
După-amiază manifestările au continuat cu un recital de muzică populară susţinut de cunoscuţii interpreţi Sanda Argint şi Petrică Mâţu Stoian. Între timp au au mai venit şi alţi oameni, fiind aproape 500 de persoane. Atât argeşenii cât şi turiştii prezenţi la eveniment au cântat împreună cu artiştii şi au încins câteva hore şi sârbe în faţa scenei, care a fost amplasată chiar pe malul râului. După ora 17:30 pe scenă au urcat băieţii de la trupa Vunk care au încălzit publicul cu cele mai cunsocute melodii ale lor. Pe scena atmosfera a fost încinsă la propriu de chitara lui Cornel care adeschis un foc de artificii. Piesa „Vreau o ţară ca afară” s-a bucurat din nou de un adevărat succes şi a fost cântată de toată lumea. O dată cu lăsarea serii numărul spectatorilor a început să crească simţitor, semn că momentul culminant al primei seri de la Pro Istoria Fest se apropia. După recitalul trupei Vunk, pe scenă au urcat băieţii de la trupa Sistem împreună cu Brigitta. Trupa a fost şi de această dată la înălţime şi a prezentat publicului un show extraordinar, cu un repretoriu unic, alcătuit din piese pentru butoaie de diferite mărimi şi materiale, jante de maşină, flex, dar şi alte efecte speciale. Printre piesele interrpetate de artiştii trupei, împreună cu solista Brigitta au fost „Boca de Inferno”, „Soare” „Never” şi multe altele. Cel mai aşteptat moment al serii a fost recitalul susţinut de Holograf.
1.500 de oameni au cântat împreună cu Dan Bittman
O dată cu apariţia băieţilor pe scenă atmosfera a devenit de-a dreptul incendiară. În jur de 1.500 de oameni i-au aplaudat pe băieţi şi au cântat împreună cu ei. Dan Bitman a deschis concertul cu melodia „Taina”, după care a ţinut să dedice melodia „Şi băieţii plâng câteodată” tuturor doamnelor şi domnişoarelor. La eveniment au fost prezenţi tineri, copii, bunici, nepoţi pe care Dan Bittman a reuşit să-i mobilizeze pentru a cânta împrună toate melodiile. În încheierea Holograf a cântat meldia „Banii vorbesc”. După finalul recitalului artiştii au fost aplaudaţi minute în şir de public. Prima seară de la Pro Istoria Fest s-a încheiat cu un lasershow. Ieri, în cea de-a doua zi a evenimentului au ucrat pe scenă artiştii de muzică populară Nina Predescu şi Silvana Riciu, Xonia şi DeepCentral, iar seara s-a închieat cu un show oferit de Sistem şi Crispus.
(Cătălin Popa, Anca Ungureanu)