Câţi bani au ajuns la Curtea de Argeş din fondurile europene şi pentru ce au fost folosiţi

La final de an se fac bilanţuri. Ale activităţii, ale banilor, ale reuşitelor şi ale nereuşitelor. Interes Argeşean vă prezintă mai jos un bilanţ al administraţiei locale cu directe consecinţe pentru cetăţeni – câte proiecte europene, câţi bani au adus ele, câte şi ce lucrări s-au făcut în acest an. Veţi afla despre proiectele noi, de anul acesta, dar şi despre cele care acum s-au terminat.

Ce bani au venit de la UE, cum au fost folosiţi şi cum au transformat ei viaţa locuitorilor municipiului aflaţi din ancheta de mai jos.

Asfalt de 10 milioane

Poate cel mai important proiect cu fonduri europene al actualei administraţii locale a fost cel prin care au fost asfaltate străzile mărginaşe din municipiu. Proiectul „Creşterea calităţii infrastructurii rutiere în municipiul Curtea de Argeş” a avut parte de mari peripeţii. Cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, proiectul a avut drept obiectiv general modernizarea infrastructurii urbane de transport din cartierele Marina Poştei, Noapteş, Cartier Est Valea Sasului-Groape din municipiul Curtea de Argeş şi asigurarea unei infrastructuri de transport locale moderne şi durabile, în vederea îmbunătăţirii gradului de atractivitate şi accesibilitate precum şi a tuturor celorlalte condiţii privind dezvoltarea sistematică a economiei municipiului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii”. Valoarea acestuia a fost de 47.649.554,76 de lei.

Povestea marii asfaltări de la Curtea de Argeş e complicată. Ea a început în septembrie 2010,când a fost semnat cel mai important proiect cu finanţare europeană care a adus în municipiul nostru peste 15 milioane de euro. Proiectul, intitulat „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană” (PIDU), a fost realizat în 2008 şi prevedea asfaltarea unor străzi, amenajarea unui centru pentru bătrâni în locul fostului Dispensar TBC situat pe Bulevardul Basarabilor şi a unui centru pentru cei cu dizabilităţi la Valea Sasului, precum şi amplasarea de camere de supraveghere video în cele mai importante zone din oraş.

Cel mai important proiect din PIDU a fost „Creşterea calităţii infrastructurii rutiere. Licitaţia pentru aceste lucrări a fost organizată de patru ori, de trei ori a fost anulată, iar pe 7 mai 2012 a fost organizată ultima dată. S-au înscris la licitaţie opt firme sau asocieri de firme – Valah Construct-Tel Drum, Eurovia Internaţional – Comesad, Argecom – Eurostrada, Euroconstruct, Star Trading – Zeus, Strabag, Straco – General Trust, Delta ACM. După patru luni de verificări şi deliberări a fost făcut  clasamentul participanţilor la licitaţie. Eurovia Internaţional şi asociaţii s-au clasat pe primul loc cu o ofertă de 22,608 milioane de lei, fiind aproape preţul cel mai mic. De altfel, două firme s-au calificat, Eurovia şi Delta ACM.

Delta ACM a fost declarată câştigătoare, după mai multe runde de contestaţii, unele admise, altele respinse, iar în decembrie 2012 a fost semnat contractul de lucrări pentru suma de 30349244.14 de lei, fără TVA. Societatea a terminat lucrările iar acum municiplalitatea este la faza în care se fac recepţiile finale. Proiectul este gata.

Policlinică modernizată cu 6.391.597,80 de lei

Un alt proiect care tocmai s-a încheiat, cu puternic impact asupra locuitorilor municipiului, a fost Modernizare, dezvoltare şi echipare a ambulatoriului Curtea de Argeş”, valoarea totală a proiectului fiind de 6.391.597,80 lei. Obiectivul general al proiectului constă în “Îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de sănătate şi ridicarea acestora la standarde europene în cadrul Ambulatoriului Curtea de Argeş, cu impact direct asupra creşterii calităţii serviciilor de sănătate acordate persoanelor din municipiul Curtea de Argeş”.

La licitaţia pentru lucrări, licitaţie care a avut loc în luna martie a anului trecut, s-au înscris mai multe firme şi asocieri – SC Top Cleaning SRL, cu o ofertă de 1.412.960 de lei, SC Electrovâlcea SRL a avut o ofertă de 1.44.366,93 de lei, după care s-a clasat SC Someco SA, cu o ofertă de 1.654.380,55, apoi SC Condor Păduraru SRL, cu 1.665.900, Asocierea SC Best Construct Grup SRL – SC Asnet Telecom SRL – SC Building Construction SRL, cu 1.711.189 lei, SC RMR SRL; cu 1.793.773,73 lei, Asocierea SC Terra Gaz Construct SRL – SC Colen Impex SRL, cu 1.849.797,11 şi Asocierea SC Eden Design SRL  – SC Concret Construct Valcris SRL – cu 1.895.079 lei. Licitaţia a fost câştigată de SC Electrovâlcea SRL.

Lucrările de reabilitare au constat în înlocuirea instalaţiei electrice, a instalaţiei de încălzire, refacerea zugrăvelilor, montarea unor instalaţii de aer condiţionat, dar şi înlocuirea tâmplăriei existente cu uşi şi geamuri termopan. De asemenea, în ceea ce priveşte dotarea medicală, au fost achiziţionate aparate şi echipamente moderne pentru 19 cabinete.

Lucrări de 3 milioane la şcoli

În 2015, municipiul Curtea de Argeş a obţinut finanţare pentru trei proiecte – „Consolidarea şi reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII nr.3, Sfântul Apostol Andrei-corp B şi a Şcolii I-IV Noapteş, aparţinătoare Şcolii cu clasele I-VIII nr.3, Sfântul Apostol Andrei”, 4.312.052,40 lei (inclusiv TVA), „Grup Şcolar Auto – consolidare şi reabilitare”, 6.150.688,08 lei (inclusiv TVA) , şi Consolidare si reabilitare Grup Şcolar Agricol „Constantin Dobrescu” din municipiul Curtea de Argeş”, 7.434.012,28 lei (inclusiv TVA).  La licitaţiile organizate pentru lucrările de reabilitare a şcolilor s-au prezentat un număr semnificativ de ofertanţi – 11 ofertanţi la prima licitaţie, 10 la cea de-a doua şi 12 la a treia licitaţie.

Dacă prima licitaţie a decurs bine, iar lucrările s-au făcut în termen, pentru celelalte două banii s-au pierdut.

Şcolile Sf. Andrei şi Noapteş sunt modernizate de aceeaşi SC Electrovâlcea SRL, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 1,770,520.23 de lei, fără TVA, dar celelalte două licitaţii au fost contestate iar banii s-au pierdut pentru că nu se mai pot încheia lucrările până la 31 decembrie.

 

Un alt proiect care nu mai poate fi pus în practică, din vina firmei care a obţinut contractul de lucrări, este Producerea energiei electrice din surse regenerabile”. EOLFACILITY SRL a câştigat licitaţia cu o ofertă de 8,916,050 de lei, dar trebuia să termine lucrările până pe 26 noiembrie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email