Câteva mii de argeşeni au petrecut în bâlciul de Sfânta Maria

Bâlciul tradiţional de Sfânta Maria, organizat în municipiul nostru, a atras în ultimele zile mii de argeşeni. Oamenii au venit la bâlci să se distreze şi să mai uite de grijile cotidiene. Încă de la primele ore ale zilei, muzica de toate felurile şi pentru toate gusturile a început să răsune din boxe, iar argeşenii care au avut curajul să vină cu maşina la bâlci au găsit cu greu un loc de parcare. Ca de obicei, ieri au venit în bâlci şi cei care locuiesc în comunele din apropierea municipiului. Oamenii au profitat de ziua de sărătoare s-au urcat în căruţe şi au venit cu toţi la târg. Drumul care trece printre tarabe a devenit rapid neîncăpător pentru mulţimea care se împingea sau se călca pe picioare. „Aşa multă lume nu a mai fost de câţiva ani. E foarte mare aglomeraţie. Nu mă aşteptam să vină atâţia oameni. Începând de sâmbătă aşa a fost aici”, spune unul dintre comercianţi din bâlci, în timp ce îşi supraveghează cu atenţie marfa. Şi în acest an comercianţii s-au pregătit destul de bine. Astfel, în bâlci puteai găsi de toate, de la încălţăminte şi îmbrăcăminte la fructe şi aparatură electrocasnică. În timp ce unii dintre vânzători şi-au rezervat din timp spaţiu în bâlci, unde şi-au amplasat tarabele, alţii vindeau marfa direct de pe capota maşinii. La mare căutare în bâlci, erau rechizitele pentru elevi, dar şi hainele. „Nu pot să vorbesc de vânzare acum. La sfârşit îmi fac un calcul să văd dacă a meritat să vină. Am vândut destul de bine, poate chiar mai bine ca anul trecut”, spune Marius, unul dintre comercianţi.
5 lei de persoană la orice utilaj din parcul de distracţii
Argeşenii care au venit pentru cumpărături în bâlci au avut însă o mare surpriză. Aproape orice produs era mai scump cu 5 – 10 lei faţă de cele care se vindeau în magazinele din municipiu. „Am vrut să cumpăr, dar când am auzit de preţuri am renunţat. Este mai scump ca în magazinele din oraş şi nu are rost să dau bani în plus pentru aceleaşi lucruri. Îi înţeleg pe oameni că trebuie să îşi acopere cheltuielile, dar eu mai bine cumpăr din oraş”, spune Maria Pavel, din municipiu.
La capătul drumului care trecea printre tarabe era amplasat parcul de distracţii, unde fiecare găsea ceva pe gustul său. Nu au lipsit tiribombele, paraşutele zburătoare sau maşinuţele. Tinerii mai curajoşi şi aflaţi în căutare de senzaţii tari nu au ezitat să încerce „scaunele” care te ridică la înălţime, se învârtesc sau se dau peste cap. O cursă în aproape orice utilaj din parcul de distracţie „costă doar 5 lei de persoană”, striga unul dintre angajaţi la microfon. Copiii încercau să îi convingă pe părinţi să îi lase să încerce cât mai multe utilaje. Astfel, maşinuţele care se tamponează sau trenuleţul erau în topul preferinţelor. „Vreau să mă dau şi eu în maşinuţe de două ori măcar. Nu mă mai dau în tiribombă, doar în maşinuţe de două ori”, încerca un copil să îşi convingă părinţii. Deşi o fisă costa 5 lei, oamenii erau de-a dreptul revoltaţi de timpul unei curse. „Nu se poate să dai 5 lei pentru două minute. Nici nu ai timp să te urci bine, că gata trebuie să cobori. Îşi bat joc de noi cu astfel de preţuri”, spune supărat tatăl unui băiat.
„Cursă dublă, fără frână la paraşuta mare de la Timişoara”
Însă, în ciuda acestui lucru cu greu puteai să prinzi o maşinuţă liberă. În zona parcului de distracţie era o gălăgie foarte mare. Oamenii încercau să îşi atragă clienţii şi strigau din răsputeri la microfon anunţuri care de care mai deosebite. „Curse speciale la maşinuţele Mercedes” sau „Cursă dublă, fără frână la paraşuta mare de la Timişoara. Vă invităm să vă ocupaţi locurile” se auzea din boxe la fiecare două minute. După plimbare şi distracţie oamenii care au fost în bâlci au luat cu asalt terasele amenajate în zonă. Argeşenii căutau o masă liberă câteva zeci de minute. Mulţi stăteau să urmărească momentul în care se elibera o masă şi alergau repede să o ocupe. Pe grătarele încinse sfârâiau mititeii, cârnăciorii, pulpele de pui, frigăruile sau ardeii. „Cred că mă învârtesc de o jumătate de oră pe aici ca să găsesc o masă. E mare aglomeraţie şi la toate terasele mesele sunt ocupate. Oricum trebui să găsesc una liberă până la urmă”, spune Mircea Iordache, un tânăr din municipiu.
2 lei mititelul şi 3 lei paharul cu bere în bâlci
Angajaţii teraselor cu greu puteau face faţă numărului mare de comenzi. „De dimineaţă muncesc aici la grătar de parcă nici nu mai simt mâinile. Avem de toate. A venit lume mai multă ca în anii trecuţi”, spunea un tânăr, în timp ce întorcea carnea pe grătar. În bâlci mititeii se vindeau cu 2 lei bucata, maţele fripte cu 5 lei suta de grame, hamsiile tot cu 5 lei suta de grame, în timp ce berea la pahar se vindea cu 3 lei. La câteva terase proprietarii au angajat formaţii de lăutari care au animat atmosfera. Din când în când melodiile erau întrerupte de dedicaţii cum ar fi „De la Bobi pentru Ionuţ Spaniolu’ cel mai adevărat băiat”. Dacă unora le plăcea acest gen de muzică, alţii evitau aceste terase din cauza zgomotului infernal. Deşi era aproape de miezul nopţii, terasele erau încă pline, distracţia terminându-se târziu în noapte. Fără prea multe schimbări faţă de anii trecuţi, bâlciul a fost în această perioadă un punct de atracţie al municipiului, unde câteva mii de argeşeni au venit să se distreze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email