Cătălin Chelu a decis: Nu se dau dividende la Electroargeş

La sfârşitul lunii aprilie a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) SC Electroargeş SA. După o întrunire obişnuită, în ultime vreme, de când societatea e controlată de un grup de firme deţinute de persoane apropiate lui Cătălin Chelu, a fost respinsă propunerea venită din partea consiliului de administraţie privind acordarea unor dividende în valoare de 4,4 milioane de lei.
La AGA a fost prezentat raportul anual pentru 2012, potrivit căruia societatea derulează un contract foarte mare, care reprezintă 94,38% din cifra de afaceri, cu firma Karcher Germania. „Rezilierea acestui contract ar avea un impact negativ asupra evoluției în timp a societății, cu implicații sociale negative. În mod evident, SC  Electroargeş SA se regăsește în această situație. Faptul că aproape 98% din cifra de afaceri se bazează pe export, iar în cadrul acestuia peste 96% este doar către grupul de firme  Karcher, denotă o dependența uriașa de colaborarea cu această firmă. Concluzia este una singură și anume –  societatea trebuie să depună un efort susținut în intensificarea și identificarea de metode pentru dezvoltarea gamei de produse proprii și colaborări pentru realizarea unui echilibru de cel puțin 50% pondere în cifra totală de afaceri”, se arată în raport.
Au mai rămas 501 angajaţi
Cu mai mulţi ani în urmă Electroargeş era principalul angajator din Curtea de Argeş, cu aproape 1500 de salariaţi. Acum, mai sunt doar 501, conform raportului citat. „La 31.12. 2012 numărul total al angajaților la SC Electroargeş SA a fost de 501 salariați, din care 486 persoane angajate cu contract de muncă nedeterminată; două persoane pe perioadă determinată; 13 persoane angajate cu contract de muncă suspendat (trei persoane – creștere copil, şapte persoane cu contractul individual suspendat, la cerere; o persoană cu contractul individual suspendat până la venirea deciziei de pensionare și două persoane cu  contractul individual suspendat – lideri sindicali cu scoatere din producție”, se arată în raportul anual pentru 2012. Structura personalului SC Electroargeş la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut era următoarea – total personal: – 501 (221 femei, 280 bărbaţi), din care personal muncitor: – 468. Dintre aceştia, muncitori direcţi  sunt 334, muncitori indirecţi – 94, maiştri – 3, personal TESA – 70.
Trebuie găsiţi şi alţi clienţi
Raportul precizează că  „orice sincopă în derularea contractului cu firma Karcher poate fi imediat şi grav resimţită. Alternativa la această dependenţă este dezvoltarea producţiei pentru piaţa internă şi alţi clienţi astfel încât să se ajungă la 50% din cifra de afaceri”.
Începând cu anul 2011, SC Electroargeş SA a achiziţionat acţiuni prin BVB Bucureşti şi
este participantă la capitalul social al altor societăţi, respectiv Carbochim SA Cluj-Napoca – 14,48%; Ulei Argus SA Constanţa – 0,51%; Lactate Natura SRL Târgovişte – 4,05%; Artego SA Târgu Jiu – 10,59%; Braiconf SA Brăila – 16,78%; Compa SA Sibiu – 0,017%; Electromagnetica SA Bucureşti – 0,004%; Iprolam SA Bucureşti – 4,50%; Mercur SA Făgăraş – 43,30%, şi la societăţi financiare: SIF Transilvania – 0,49%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email