Cât ne costă echiparea de iarnă a autoturismelor

Şoferii vor fi obligaţi ca, în perioada sezonului rece, începând cu luna noiembrie a anului acesta, să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau tip all season, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Astfel, şi pentru posesorii de autoturisme din municipiul nostru iarna aduce cheltuieli în plus. Dotarea maşinii cu cauciucuri de iarnă îi face pe proprietari să scoată din buzunar câteva sute sau chiar peste 1.000 de lei. Pentru a face economie, mulţi şoferi optează pentru anvelopele second-hand, care au un preţ mai mic. „Cauciucuri noi nu voi cumpăra pentru că nu am bani. De unde să dau eu 600 de lei pe patru cauciucuri, asta dacă le iau pe cele mai ieftine?! Nu trebuia să ne oblige să cumpărăm. Am 30 de ani de când conduc şi nu am avut probleme. Dacă mergi încet eviţi pericolele. Credeţi că astea de iarnă nu derapează pe gheaţă? Nu ştiu cum să ne mai ia banii ăştia care ne conduc”, spune Ion Oprea, din municipiu.
„Preţul e stabilit
în funcţie de uzură”
În municipiul Curtea de Argeş, cauciucurile de iarnă second-hand se vând cu preţuri cuprinse între 50 şi 100 de lei în funcţie de dimensiune şi de uzură. „Astea sunt preţurile. Unele bune second-hand nu au cum să fie mai puţin de 80 de lei. Preţul e stabilit în funcţie de uzură în special, pentru că la astea de mâna a doua nu mai contează firma”, spune reprezentantul unui service-auto din Curtea de Argeş, care comercializează şi anvelope. Deşi luna noiembrie se apropie cu paşi repezi, comercianţii de cauciucuri spun că vânzările sunt slabe. „Nu prea merge vânzarea. Probabil că va fi ceva înghesuială câteva zile la sfârşitul acestei luni”, spune unul dintre comercianţi.
Cei care se ocupă cu vânzarea cauciucurilor îi sfătuiesc pe conducătorii auto să opteze pentru anvelope de iarnă noi şi nu pentru cele second-hand. „Sfatul meu este pentru cauciucuri noi. Chiar dacă acestea costă mai mult, te poţi baza pe ele şi le poţi folosi mai multe ierni. Cele la mâna a doua, mai ales astea mai ieftine, sunt foarte tocite, iar cei care sunt opriţi de RAR pot fi amendaţi. Cauciucurile de iarnă nu pot avea profilul mai mic de 4 milimetri, pentru că atunci nu mai sunt considerate de iarnă. Vă daţi seama că cele care se vând cu 50 de lei bucata sunt aproape de limită”, spune un alt comerciant.
Un set de cauciucuri costă 600 de lei
Preţurile pentru echiparea autoturismului cu cauciucuri de iarnă diferă în funcţie de modelul maşinii, de dimensiuni şi de calitatea anvelopelor. Astfel, preţurile încep de la 150 de lei şi pot sări bine de 1.000 de lei. Spre exemplu, pentru un Logan, o anvelopă costă 150 de lei, iar un set ajunge la 600 de lei. Manopera, adică montatul anvelopelor şi echilibrarea costă la service-urile din Curtea de Argeş în jur de 40 – 50 de lei. „Dacă iau cauciucuri de iarnă noi pentru maşină trebuie să scot din buzunar cam 800 de lei. Pentru mine este destul de greu, că am foarte multe cheltuieli. Nici nu prea plec departe ca să am nevoie de astfel de anvelope. Eu cel mai departe mă duc iarna până la Piteşti, că acolo lucrez. Nu zic că nu sunt bune aceste cauciucuri de iarnă, dar nu mulţi îşi permit să le cumpere. Ani de zile nu a circulat nimeni cu aşa ceva şi nu s-a mai făcut nimic. Sunt de acord să fie amendaţi cei care pleacă cu cauciucuri de vară la munte acolo, unde este zăpadă, şi rămân blocaţi sau provoacă vreun accident. Dacă voi fi nevoit, voi lua şi eu unele second-hand să mă ţină iarna asta şi poate le las şi la vară”, spune Nelu Marin, din Curtea de Argeş.
Ce alte dotări mai sunt necesare pentru anotimpul rece
Şi pentru că anvelopele de iarnă sunt obligatorii, unii au speculat din plin acest lucru. Astfel, pentru a câştiga o sumă frumuşică de bani, mai mulţi tineri fac curse în Germania de unde aduc cauciucuri de iarnă second-hand. „Am o dubă de trei tone jumătate şi plec în Germania de unde aduc cauciucuri. Se fac ceva bani. Mă duc cu un prieten. Nu pot spune cu cât le iau, dar aici le vând cu 70 – 100 de lei bucata. Însă sunt bune, nu sunt foarte uzate, doar că sunt mai „bătrâne”. Am fost şi anul trecut şi am făcut ceva bani. Acum probabil că va merge mai bine vânzarea, că sunt obligatorii”, spune Cătălin, un tânăr din Curtea de Argeş.
Cauciucurile de iarnă constituie doar una dintre grijile şoferilor. Un set de lanţuri antiderapante costă în jur de 55 – 60 de lei. Pentru o lopată de plastic, şoferii vor fi nevoiţi să cheltuiască între 20 – 40 de lei, în timp ce una metalică costă între 15 – 30 de lei. Un curăţător de parbriz din plastic costă 1 – 2 lei, iar o racletă pentru gheaţă se vinde cu 4 – 8 lei. Pentru o sticlă de antigel conducătorii auto vor cheltui între 13 şi 23 de lei, iar un bidon de cinci litri de soluţie pentru spălat parbrizul costă 10 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email