Cât muncesc consilierii locali pentru cinci milioane pe lună

Un consilier local de la Curtea de Argeş primeşte lunar aproximativ cinci milioane de lei pe lună pentru activitatea prestată în folosul comunităţii. Aşa scrie în lege, că activitatea prestată şi că hotărârile luate trebuie să fie în folosul comunităţii care i-a ales pe distinşii domni în „Parlamentul” local. Asta e teoria. Practica demonstrează însă că viaţa e dură şi complicată, iar cei cinci milioane luaţi din taxele plătite şi de pensionarii care, în ianuarie, înainte de a-şi cumpăra medicamentele absolut necesare vieţii, merg şi stau la coadă ca să plătească impozitele, aşadar pentru cei cinci milioane unii dintre aleşi merg la şedinţe ca să îşi servească propriile interese.
Ultima şedinţă de Consiliu Local a avut loc marţi după amiază. Pe ordinea de zi au fost trecute mai multe puncte, unele au fost amânate din motive de aşteptate modificări legale, iar la discutarea altora onor aleşii au stat zeci de minute. Fiecare a încercat să influenţeze decizia în folosul sau în favoarea sa sau a prietenilor săi de afaceri, sau, au fost şi cazuri de acest gen, unii au vorbit aproape tot timpul înjurându-i, metaforic vorbind, pe toţi ceilalţi şi acuzându-i de toate nenorocirile care s-au abătut asupra oraşului.
Din 1996 încoace am luat parte la toate campaniile electorale care s-au desfăşurat la Curtea de Argeş. Toţi candidaţii, fără excepţie în aceşti ani, au declamat faptul că indemnizaţia pe care o primesc nu reprezintă nimic pentru ei, că doar interesele localităţii şi ale oamenilor sunt importante, că, dacă vor fi aleşi, vor face şi vor drege, că va curge lapte şi miere pe Argeş. De fiecare dată s-a dovedit că adevărul e foarte departe de declaraţiile făcute în campanie. Nu numai că nu a curs şi nici nu va curge vreodată lapte şi miere pe Argeş, metaforic vorbind, din nou, dar s-a demonstrat că acea meschină (!) indemnizaţie, dimpreună cu banii scoşi din diverse afaceri, legale sau la limită, făcute de titularul portofoliului de consilier sau de acoliţii lui, reprezintă de fapt adevărata miză. Nu ne mai credeţi proşti, domnilor, că nu e cazul. Vă văitaţi că bugetul e mic, că dăm prea mulţi bani pe lună pentru abonamentele la transport pentru persoanele cu handicap, spuneţi cu voce joasă că sunt prea mulţi salariaţi la primărie şi că aceştia stau degeaba, dar nu v-am auzit niciodată ca aţi fi capabili să renunţaţi măcar o lună de zile la indemnizaţiile pe care le luaţi iar banii rezultaţi să meargă la vreun nevoiaş sau pentru achitarea facturii la curent a primăriei.
Nu ne mai credeţi proşti, domnilor, că nu e cazul. În fiecare lună un consilier local ia cinci milioane de lei pentru munca depusă la şedinţe. În cele mai fericite cazuri, alesul în cauză ştie despre ce e vorba în dosarul de şedinţă, ştie cam ce urmează să se discute şi, mai ales, e sigur de poziţia pe care o va avea, dacă subiectul respectiv îl atinge pe el sau pe amicii săi. De cele mai multe ori şi în cele mai multe cazuri consilierul răsfoieşte abia atunci dosarul de şedinţă şi află care e ordinea de zi, cu toate consecinţele care decurg din votarea unei chestiuni despre care habar nu are. Cinci milioane nu e o sumă mare, dar şi să o iei degeaba e păcat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email