Cât mai e şpaga la Spitalul Municipal

Cine zice că la spitalul din Curtea de Argeş nu se dă şpagă, ori nu ştie, ori nu vrea să spună, ori minte. La Spitalul Municipal se dă şi se ia şpagă ca peste tot în ţară. Sumele sunt cu siguranţă mai mici, unii dintre doctori nu condiţionează actul medical de banii pe care pacienţii li-i dau, dar per total situaţia e aceeaşi ca peste tot. De la infirmierele care nu trec prin saloane, vorbesc urât sau ignoră pur şi simplu bolnavii care au „lipici” la buzunar, la doctorul care nu externează copiii dacă nu primeşte milionul, personalul sanitar se comportă ca în toate celelalte unităţi de profil. Sigur, nu toţi doctorii, nu toate asistentele, nu toate infirmierele iau sau cer bani, dar cei care o fac sunt atât de mulţi încât ceilalţi se pierd în peisaj.

Vorba dulce bani aduce

Am primit la redacţie o mulţime de semnale că lucrurile nu stau bine la spital. Oamenii suspuşi, cu relaţii, cunoscuţi, sunt trataţi într-un fel, ceilalţi, în alt fel.

 

Să luăm spre exemplu secţia de nou născuţi. Vrei să-ţi vezi copilul, dai hârtia de 10 lei, sau de 5, dacă de gardă e vreo asistentă mai omenoasă. Vrei curăţenie în salon sau la baie, vrei să treacă o infirmieră pe la mama care abia a născut, sari cu banul. Dacă nu, lehuza poate să se chinuiască mult şi bine să se ridice, să mănânce, să meargă la alăptat. Apoi, dacă a venit vremea ca bebeluşul să meargă acasă, trebuie să dai milionul. Până acum câţiva ani erau suficienţi cinci sute de mii, acum, că s-a scumpit totul, parnosul a ajuns la un milion. Îl dai, numai să iei odorul acasă, să nu ia cine ştie ce boală din saloanele vechi şi din pătuţurile care au peste 50 de ani. După ce ai deschis buzunarul, totul merge ca pe roate, dar trebuie să îţi aminteşti când se schimbă tura să dai alţi bani, că cei daţi în urmă cu două zile au „expirat”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email