Scad impozitele la Curtea de Argeş

Primele luni ale acestui an au fost presărate cu multe scandaluri legate de impozitele pe terenurile intravilane pe care locuitorii municipiului Curtea de Argeş le-au plătit. De la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, cel care a adus modificări pentru multe taxe, una dintre ele fiind şi cea datorată de cetăţeni pentru terenurile pe care le au în proprietate. Noutatea care a dus la revolta argeşenilor a fost cea referitoare la faptul că o suprafaţă de 400 de metri pătraţi din intravilan e plătită obligatoriu la categoria de folosinţă curţi, construcţii. Din acest moriv, sumele pe care cetăţenii trebuiau să le plătească au crescut exponenţial.

Ziarul nostru v-a informat cu privire la cazul unui domn care locuieşte la Bucureşti dar are un teren la Curtea de Argeş pentru care în 2015 i s-a cerut un impozit mult mai mare decât plătise în anii anteriori.

În luna mai, domnul Iliescu, din Bucureşti, care are un teren la Curtea de Argeş, a venit în municipiu să-şi viziteze proprietatea şi să-şi plătească impozitele locale. A fost la teren, a văzut că e tot acolo, şi apoi a mers la Primărie. A vrut să achite impozitul, dar a fost la un pas de atac de cord – dacă în 2015 a dat 5 lei impozit pentru cei 784 de metri pătraţi de teren pe care îi are pe strada Râmnicu Vălcea, funcţionarii de la ghişeu i-au spus în 2016 că are de plătit 214 lei. Domnul cu pricina a refuzat să achite şi a trimis la Primărie o misivă. „(…) La sfârşitul lui aprilie curent am dorit să achităm în avans ca de fiecare dată impozitul aferent acestui teren pe 2016, dar am renunţat când ne-a fost comunicat nivelul de impunere la care aţi ajuns când ni s-a pretins suma de …214 lei”.

Cât este reducerea

De altfel, locuitorii municipiului care au mers să-şi plătească impozitele şi taxele locale şi au constatat că sumele au crescut au făcut scandal, iar scandalul a luat amploare. Prin urmare, administraţia locală a găsit de cuviinţă să scadă coeficientul aplicat şi, implicit, impozitele. „Pentru 2017 impozitele vor fi mai mici. Am propus ca pentru cei 400 de metri pătraţi din intravilan să se calculeze la 0,65 lei metrul pătrat, faţă de 0,75 de lei, cât este anul acesta. Ne apropiem astfel de minimul permis de lege”, ne-a spus Gheorghe Dincă, şeful Biroului Taxe şi Impozite din Primăria Curtea de Argeş.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email