Cât costă o masă de post

La începutul acestei săptămâni a început Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după cel al Paştelui. Timp de 40 de zile creştinii se vor abţine de la carne, lapte sau ouă şi vor consuma doar legume şi fructe. Pentru a trece de această perioadă gospodinele şi-au pregătit zacusca din timp, iar sâmbăta şi duminica, precum şi în celelalte zile de sărbătoare, cei care doresc să ţină postul pot avea pe mese peşte. Pentru că foarte mulţi argeşeni postesc, în special persoanele mai în vârstă, am vrut să vedem cam cât costă produsele de post. Astfel, am fost într-o vizită în pieţele şi supermarket-urile din municipiu şi am aflat că cei care ţin post preferă să mănânce legume, preparate din soia sau fructe. Însă, în ultima perioadă, din păcate, preţurile acestor produse au crescut, iar costul unei mese de post se poate ridica la câteva zeci de lei. „Eu sunt femeie în vârstă şi ţin tot postul pentru că aşa mi se pare normal. Mă costă foarte mult produsele de post, dar mă mai descurc cu ce am mai pregătit eu acasă. Acum dacă vrei să ţii post trebuie să îţi permiţi acest lucru. E foarte greu mai ales acum când salariile sau pensiile sunt foarte mici”, spune Mioara Preda, din municipiu.
Masa de post îi sărăceşte pe argeşeni
De exemplu, o cutie de pateu vegetal costă între 1,9 – 6 lei, în funcţie de gramaj, kilogramul de caşcaval vegetal – 17 lei, cutia de margarină 2 – 4 lei, borcanul de dulceaţă de diverse sortimente costă între 6 – 7 lei, fasolea bătută şi tocana de legume 2,7 lei, iar borcanul de zacuscă între 3,5 – 5lei. „De obicei cumpăr produse de post din supermarket. Pentru masa de post cumpăr pateu vegetal, preparate din soia sau peşte atunci când se dă dezlegare. Nu mi-am făcut un calcul cât costă masa pentru o zi de post. Depinde şi ce mănânci. Oricum dau câteva zeci de lei. Mai fac o varză sau o mâncare de cartofi şi mă descurc”, spunea Aurelia Şerban, o gospodină din Curtea de Argeş.
Elena Dragomir are 79 de ani şi este o femeie credincioasă. În fiecare an ţine de fiecare dată tot postul. Deşi are o pensie mică, femeia nu se dă niciodată bătută. „Păi ce să fac, mamă, dacă aşa m-am obişnuit. Mă descurc şi eu aşa cum pot. Să vă spun ce mănânc. Dimineaţa beau o cană de ceai cu covrigi sau biscuiţi. Iar restul zilei am mâncare gătită. Am o grădină pe care am cultivat-o şi am varză, cartofi şi tot ce îmi trebuie. Gătesc câte o mâncare de cartofi, o ciorbă de fasole din care mănânc la prânz. Seara mănânc zacuscă pe pâine şi câte un măr sau o pară. Cam asta e tot. Eu ţin tot postul orice ar fi”, spune tanti Elena.
„Avem de toate, mai puţin clienţi”
În Piaţa Centrală oferta de legume şi fructe este foarte variată, iar cei care vin aici să-şi facă cumpărăturile au de unde alege. Produsele au următoarele preţuri: castraveţi – – 5 lei kg, fasole – 6 – 8 lei kg, cartofi – 2 lei kg, varză – 1,2 kg, roşii – 5- 6,5 lei kg. Comercianţii din pieţe se plâng că vânzarea a scăzut mult în ultima perioadă. „Se mişcă treaba, dar nu aşa ca altădată. Lumea nu mai are bani pentru cumpărături. Noi avem de toate, dar ne lipsesc clienţii. Joia şi în zilele de sărbătoare este mai multă lume”, spune nea Marcel, unul dintre comercianţi. De asemenea, şi vânzătorii de fructe spun că nu au clienţi în această perioadă, deşi au o ofertă destul de bogată şi ei. Astfel, kilogramul de mere se vinde cu 1 – 2,5 lei, cel de portocale cu 4 lei, clementinele cu 5 lei kilogramul, iar strugurii cu 7 lei kilogramul.  Pentru cei cu o situaţie financiară bună, care obişnuiesc să mănânce în oraş, restaurantele din municipiu au pregătit câteva feluri de mâncare de post. Preţurile sunt următoarele: tocăniţă de post – 5 lei, orez cu legume – 4,5 lei, zacuscă – 5 lei, legume şi ciuperci la grătar – 9 lei, cartofi prăjiţi – 3,5 lei, pizza post – 6 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email