Cât a cheltuit Municipalitatea în ultimii ani pentru iluminatul festiv

Iluminatul festiv la Curtea de Argeş a costat câteva sute de mii de lei din 2017 încoace. Sumele au fost destul de mari şi până în 2017, dar în ultimii trei ani centrul oraşului a fost mai luminat şi mai colorat decât oricând. Am avut şi brad iar intersecţiile principale au beneficiat de instalaţii luminoase ca şi câteva cartiere.

În 2017

În 2017 unele instalaţii au fost cumpărate, dar cei mai mulţi bani, aproape un miliard de lei vechi, au fost daţi pentru închirierea altor instalaţii. În total, Primăria a plătit aproape 130.000 de lei pentru iluminatul de sărbători. Atunci, Primăria Curtea de Argeş a cumpărat direct de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) un „pachet iluminat festiv” a cărui valoare a fost de 32.105 lei. A fost vorba despre  55 de bucăţi de instalaţii de tip exterior, leduri, gheaţă, 48 de bucăţi tip perdea, etc., am aflat de la Compartimentul de Achiziţii Publice din Primărie. Cumpărăturile au fost făcute direct de la SC RC ENERGO INSTALL din Buzău. Totodată, administraţia publică a mai achiziţionat de pe SICAP, de la aceeaşi societate, un „Pachet iluminat festiv- închiriere şi montaj/demontaj”, în valoare de 99.735 lei. Funcţionarii din Primărie ne-au spus atunci că pachetul închiriat cu aproape 100.000 de lei este o „surpriză” pentru cetăţeni şi că dacă ar fi fost cumpărat ar fi costat prea mult.

În 2018

În 2018 Primaria Curtea de Argeş închiria de la aceeaşi firmă din Buzău, RC ENERGO INSTALL, decoraţiuni pentru iluminatul festiv. Suma plătită de 131.760 lei, iar pentru ea buzoienii au adus la Curtea de Argeş mai multe decoraţiuni. Conform LicitatiaPublica.ro, a fost vorba despre  mai multe accesorii, şiruri luminoase, decoraţiuni tridimensionale în formă de ren, stele tridimensionale, perdele de lumini şi alte decoraţiuni de acest fel.

Închirierea s-a făcut pentru o perioadă de 60 de zile, iar preţurile au inclus transportul, montajul , demontajul, piesele auxiliare şi personalul specializat necesar pentru montare.

În 2019

Şi anul anul trecut administraţia locală a împodobit oraşul de sărbători. Adriana Ciorbaru, şeful Biroului Domeniul Public din Primărie, spunea că „se folosesc ornamentele vechi şi se închiriază ornamente noi care vor fi puse pe Bulevard”. La fel ca în 2018, pomul de Crăciun a fost amplasat pe platforma din faţa Sălii de sport.

Primăria municipiului Curtea de Argeş a anunţat în 2019 pe sistemul electronic de achiziţii publice „închirierea şi montarea decoraţiunilor pentru iluminatul festiv”. Decoraţiunile au fost şiruri de leduri, şiruri luminoase, leduri statice, decoraţiuni tridimensionale cu formă de con, etc.

Potrivit LicitatiaPublica.ro, închirierea s-a făcut ca şi în 2018 pentru 60 de zile, iar transportul, montajul şi demontajul erau incluse în preţ. Chiria pentru decoraţiuni a fost de 130.000 de lei, fără TVA, pentru 60 de zile, la fel ca anii trecuţi, iar firma care le-a închiriat a fost tot  S.C. RC ENERGO INSTALL S.R.L. din Buzău.

În 2020

În 2020 firma a fost schimbată. Astfel, conform licitatiapublica.ro, Societatea de Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, societate a Consiliului Local care se ocupă şi de iluminatul public, a închiriat pentru o perioadă de 60 de zile,de la AMINTAS TRADING, din Bucureşti, cu montaj şi demontaj, mai multe obiecte – instalație de uz extern -152 bucăţi; decorațiune 3d tip vârf de brad diametru-2 bucăţi; instalație de uz extern tip fir flash lungime = 5,00 m-600 bucăţi, etc. Prețul include transportul în locația indicată de beneficiar, piese auxiliare și personal autorizat. Preţul a fost 125.970 lei, plus TVA (149.900 cu TVA).

Ce cred argeşenii despre iluminatul festiv de anul acesta

De la începutul lunii decembrie, principala arteră a  municipiului Curtea de Argeş, bulevardul Basarabilor,  intersecţiile principale de la Ivancea, Electro şi sensul giratoriu de la Făgăraş precum şi cel de la Ivancea sunt luminate de sărbătoare. Centrul de greutate al iluminatului festiv s-a mutat de la Biserica Domnească spre Primărie, acolo unde au fost montate un ren şi alte obiecte luminoase. Am vrut să aflăm care e părerea argeşenilor dspre iluminatul festiv de anul acesta şi am realizat un sondaj de opinie cu întrebarea – „Vă place cum e împodobit oraşul de Sărbători?” Iată ce răspunsuri am primit-

Marian M. – „Sincer, mie îmi place. E frumos când te uiţi aşa pe Bulevard şi se văd  luminile până la Mănăstire. E frumos, ne mai clătim şi noi privirea!”

N.D.  – „Nu e deloc frumos şi e foarte scump. Am înţeles că au dat un miliard patru sute de mii ca să le închirieze doar. Sunt mulţi bani! Şi nu avem brad de Crăciun. Am înţeles că nu au luat că e pandemie, dar tot trebuia să ia. Banii ar trebui cheltuiţi mai bine, mai cu folos pentru cetăţeni. Asta e părerea mea, dar nu-mi  daţi numele, că se supără primarul pe mine!”

Maria Popa – „Copiilor le place. Am ieşit cu ei la plimbare şi au vrut să meargă la ren, voiau să pună mâna pe el, bineînţeles că nu i-am lăsat. E frumos, simţim că vin Sărbătorile.”

Mirela C. – „Noi, dacă nu avem acasă bani să facem un brad cu multe luminiţe, mai ieşim pe stradă şi ne uităm la teii ăştia că tare sunt frumoşi luminaţi aşa. Să-i dea sănătate domnului primar că a pus luminiţele astea !”

E.P. – „În alte oraşe, mai mici decât al nostru, iluminatul de sărbători e de-a dreptul spectaculos, şi mă gândesc,  spre exemplu, la Mioveni, unde am şi fost anul trecut cu copiii ca să vadă. E mult mai frumos, nu ştiu cât a costat acolo, dar e mai frumos. Putea să fie şi la noi ceva mai deosebit, nu la fel toţi anii!”

Elena Pristavu – „E frumos, îmi place”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email