Castraveţi în oţet şi usturoi pentru masa copiilor de grădiniţă

La Curtea de Argeş, Grădiniţa cu program prelungit „O lume minunată” le dă copiilor să mânânce. Muşchi de porc, şuncă de Praga, usturoi, prăjituri, de toate primesc cei mici la grădiniţă.

 

 

Sunt două acte normative care reglementează meniul copiilor la grădiniţă şi la şcoală, Legea 128 şi Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și scolarilor și a principiilor care stau la bază unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți. Ambele sunt aduse oficial al cunoştinţa conducerilor unităţilor de învăţământ fie prin inspectoratele şcolare fie direct prin Ministerul Sănătăţii, aşa că nimeni nu poate să spună că nu ştie despre ce e vorba.  Şi totuşi, la Curtea de Argeş, la grădiniţă, copiii primesc castraveţi în oţet, prăjituri, muşchi file şi şuncă. Conducerea instituţiei spune însă că respectă „lista alimentelor permise”, şi că meniurile sunt atent calculate de asistenta medicală inclusiv din punct de vedere al caloriilor.

Lista alimentelor interzise

Conform legii, prin aliment nerecomandat preșcolarilor și şcolarilor se înțelege „un aliment cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compușilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale”.

Alimentele interzise sunt următoarele –  alimente cu conținut mare de zaharuri (prăjituri, bomboane, acadele, alte produse similare), alimente cu conținut mare de grăsimi (hamburgeri,  pizza, produse de tip patiserie, cartofi prăjiți, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, margarină, branză topită, brânzeturi tartinabile cu conținut de grăsime peste 20%, mezeluri grase, alte produse similare), alimente cu conținut mare de sare (chipsuri,  biscuiți sărați, covrigei sărați, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, semințe sărate, brânzeturi sărate, alte produse similare), băuturi răcoritoare. De asemenea, sunt interzise alimentele cu conținut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare (orice tip de aliment care, prin conținut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vânzare), alimentele neambalate (alimente vrac, sendvişuri neambalate) şi alimentele neetichetate.   

Ce mănâncă micuţii la grădiniţă

Grădiniţa cu program prelungit „O lume minunată” cumpără alimente prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), pentru că aşa zice legea.

În ultimele zile din septembrie, printre alimentele achiziţionate se numără  varză albă, morcov  import Olanda curăţat şi spălat, brânză proaspătă grasă vrac, fasole galbenă congelată, unt 80% grăsime, şuncă Praga, muşchi file, mazăre congelată, legume mexicane, praf de copt, paste făinoase, esenţe, caşcaval Solomonescu, castraveţi în oţet, zahăr vanilat, macaroane, chec, rulou cu brânză ori caise, pulpă de vită fără os, pulpă de porc fără os, brânză telemea, prăjitură kinder, usturoi, zahăr (50 de kilograme!),etc.

Unul dintre cele mai „şocante” alimente de pe listă, castraveţii în oţet, pare să aibă mare succes printre copii, având în vedere că pe 15 septembrie s-au cumpărat 24 de borcane, iar pe 29 septembrie alte 36 de borcane de 720 de grame.

Părinţii plătesc mâncarea copiilor

La Grădiniţa „O lume minunată” sunt două structuri, spune directorul Maria Gheorghe. Sunt 237 de copii la program prelungit, cei care şi mănâncă la grădiniţă, şi 95 la program normal. „Părinţii plătesc 8 lei pe zi pentru fiecare copil de la program prelungit. Dacă la sfârşitul lunii constatăm că un copil nu a venit toată luna, luna viitoare nu mai plăteşte masa pentru zilele plătite în plus luna trecută, se scad”, mai spune Maria Gheorghe. În ceea ce priveşte meniul copiilor, ea ne asigură că se respectă lista alimentelor permise. „Noi respectăm lista alimentelor permise, chiar Sanepidul ne-a recomandat să luăm o brânză cu grăsime de 3,5%, unt cu grăsime de 80% şi laptele cu 3,5% grăsime, pentru că au nevoie de vitamine,  cei mici sunt în creştere. Am luat brânză dulce cu 3,5% grăsime. Vrac înseamnă că am luat brânza vidată, la un kilogram, şi am luat trei kilograme. Nu este vina noastră că furnizorul a pus acolo (în SEAP – n.a.) vrac, pentru că noi nu luăm vrac, a fost vidată la un kilogram”, ne-a declarat directoarea Grădiniţei.

Castraveţii, spălaţi „foarte bine”

Şi pentru castraveţii în oţet cumpăraţi în cantitate mare are Maria Gheorghe o explicaţie. „Dăm o dată la două săptămâni câte 30 de grame de castraveciori, îi spălăm foarte bine de oţet, şi sunt anumite mâncăruri care necesită o murătură, pentru că în lista alimentelor recomandate există şi murături, nu scrie că nu avem voie cu oţet”, explică directoarea grădiniţei.

Usturoiul este folosit pentru ca „anumite alimente să aibă gust”, iar prăjitura Kinder va fi scoasă din meniu, ne mai spune Maria Gheorghe. „Am băgat în meniu şi această prăjitură Kinder Felie de lapte o dată pe lună, pentru că a făcut asistenta calcul la caloriile pe săptămână şi am văzut că ne încadrăm, dar nu o să o mai dăm. Vom face noi prăjituri aici, la noi, în bucătărie”, a afirmat directoarea Grădiniţei „O lume minunată”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email