„Deși știința și regulamentele oferă informații clare, în Curtea de Argeș asistăm, din nou, la toaletări ale arborilor făcute după ureche.
Care este interesul? Să fie:” Facem anul acesta și apoi nu ne mai doare capul trei ani” sau „ne trebuie lemn de foc” sau „dă-i dracului de copaci, punem alții”????
Este cumva o neștiință generală asociată nepăsării și principiului dorelic mioritic în dulcea voce românească a lui „lasă că merge și asa”?
Mă întreb în ce măsură castanii tăiați în dușmănie (aleea care duce la Școala Gimnazială Armand Călinescu) se vor mai regenera!
În acest timp, regulamentele spun asa:
art. 12 (5) În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene”, a scris pe facebook Anca Mihaela, şi a ilustrat postarea cu fotografiile alăturate,
„Erau plini de apă!”
Nu Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC) a tăiat crengile, spune şeful acestuia, Ioan Ghiţă, deşi SPGC se ocupă de toalertarea arborilor. „Noi, când facem toaletarea arborilor nu o facem după capul nostru, ci conform adreselor primite de la Primărie, unde este o comisie care merge prin oraş şi vede ce arbori reprezintă un pericol. Avem oameni specializaţi care ştiu cum să facă asta. Primăvara şi toamna curăţăm arborii de crengile uscate pentru regenerare”, ne-a spus Ioan Ghiţă.
Lângă Şcoala „Armand Călinescu” au lucrat cei de la Societatea de Salubritate Publică Urbană. „Da, noi am făcut tăierile la solicitarea conducerii şcolii. Arborii erau putrezi, plini de apă. Am tăiat până când am găsit lemn sănătos la ei. Reprezentau un pericol”, ne-a spus Cătălin Nastea, directorul Societăţii de Salubritate.
Tăierea arborilor a devenit un subiect extrem de sensibil la Curtea de Argeş după ce au fost tăiaţi câţiva tei de pe Bulevard. Cetăţenii au reclamat arunci „sluţirea” celei mai importante artere a oraşului, strada simbol a municipiului, iar administraţia locală a spus că tăierile au fost cerute de executantul lucrărilor de schimbare a reţelei de apă şi de pavare a trotuarelor cu granit.
Ce zice legea
Legea spaţiilor verzi, din care a citat şi Anca Mihaela, zice aşa – „Proprietarii şi administratorii de spaţii verzi sunt obligaţi să asigure drenarea apelor în exces de pe suprafaţa spaţiilor verzi, în reţeaua de preluare a apelor pluviale.
(…) Deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi, (…) aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obţinerea avizului emis de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului”.
santeti carcotasi . Castanii se vor regenera .