Caşcavalul de Brădet, pe lista produselor tradiționale protejate în UE de imitații

20 de produse tradiţionale care să fie incluse în categoria celor protejate la nivelul Uniunii Europene, vor fi propuse de România la Bruxelles, conform Profit.ro. Statutul presupune că identifică un produs ca avându-și originea pe teritoriul unei țări sau într-o regiune ori o localitate de pe teritoriul respectiv și îl protejează, printre altele, împotriva oricărei imitații. În urmă cu doi ani, România a pierdut 10 tipuri de băuturi alcoolice de pe lista produselor protejate la nivelul UE deoarece producătorii nu au putut fi convinși de autorități să respecte caracteristicile calitative, legate inclusiv de materia primă folosită.
Ministerul Agriculturii a identificat încă de anul trecut, în urma unor întâlnirilor de lucru în 40 de județe, aproximativ 300 de produse care se pot încadra pe sistemele de calitate naționale și europene (naționale – produse tradiționale, rețetă consacrată/ europene – Denumiri de Origine Protejată, Indicații Geografice Protejate și Specialități Tradiționale Garantate, conform regulamentului UE).
La acest moment, doar un număr de aproximativ 20 de produse identificate la evenimente sunt în atenția Ministerului Agriculturii pentru finalizarea documentației.Pe lista produselor cu  potențial pentru înregistrarea pe schema Indicații Geografice Protejate (IGP) se află şi caşcavalul de Brădet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email