Caşcavalul de Brădet are o istorie de 100 de ani

Lactatele de la Brădet, care îşi au originea în zona de nord a judeţului Argeş, sunt cunoscute aproape în toată lumea, asta după ce au făcut senzaţie la târgurile şi expoziţiile internaţionale de profil ce s-au desfăşurat în afara graniţelor ţării. Dar, cel mai apreciat rămâne în continuare caşcavalul, care este considerat o adevărată delicatesă tradiţională.

Charles de Gaulle a remarcat gustul caşcavalului

Însă, puţini sunt cei care ştiu că istoria caşcavalului de Brădet a început în urmă cu 100 de ani, iar gustul deosebit al acestuia a fost apreciat chiar şi de Charles de Gaulle. Preşedintele Franţei a fost încântat de produsul expus, în 1969, la Salonul Internaţional al Alimentaţiei de la Paris, potrivit digi24.ro. „Prima dată, internaţional, când s-a vorbit de caşcavalul de Brădet a fost… la un târg internaţional, când preşedintele Franţei, la standul românesc, a gustat caşcavalul de Brădet. A devenit o tradiţie şi o continuăm în special cu ajutorul cetăţenilor”, a declarat primarul comunei Brădet, Alecu Evlampie, pentru sursa citată. 

 

Locuitorii comunei Brădet duc şi astăzi tradiţia mai departe şi produc caşcavalul după reţete vechi de sute de ani, reţete ce au fost moştenite de la părinţii ori bunicii lor. „Nu este uşor, trebuie să ai o răspundere, să nu greşeşti, că dacă îl laşi prea mult se trece şi nu poţi să îl mai faci, dacă nu e ajuns la maturitate iar ai stricat şi totuşi trebuie să arate bine ca să poţi să îl comercializezi, să îl vinzi. Este o tradiţie de peste 100 de ani de când se face. Ei au mai încercat ulterior să ne mai copieze, să ne mai fure „patentul”, dar nu au reuşit, pentru că nu iese”, au declarat soţii Ionescu din Brădet pentru digi24.ro. Cea mai importantă etapă înainte de a avea o bucată de caşcaval de Brădet este afumatul. Acesta este lăsat trei zile învăluit în fum de brad şi arin, pentru a căpăta gustul unic şi apreciat la nivel internaţional, mărturisesc producătorii de caşcaval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email