„Casa” unei familii, o bancă de pe Bulevard

Nu îşi doresc excursii în afara ţării, nici autoturisme luxoase sau bani mulţi. Visează să aibă măcar un adăpost deasupra capului. După ce casa în care locuiau s-a dărâmat, Ileana Toma, 47 de ani, şi soţul său, Mihail Toma, de 71 de ani, locuiesc pe străzile din Curtea de Argeş. Aceştia dorm de câteva săptămâni chiar sub cerul liber şi mănâncă doar ce primesc de la trecători.
Ileana, împreună cu soţul său, au locuit într-o casă sărăcăcioasă din zona Rucărului. Însă, pentru că aceasta era foarte veche, iar cei doi soţi nu şi-au permis să o repare şi să o întreţină, casa s-a dărâmat. Acum, pentru cei doi oameni necăjiţi, „casă” înseamnă o bancă din apropierea fostului cinematograf „Unirea”, în jurul căreia mai sunt doi saci de haine, ce reprezintă toată averea lor. „Am avut casă, însă dacă nu am avut bani să o reparăm, a căzut pe noi. Am venit aici la Curtea de Argeş pentru că eu sunt născută aici. Mai am 8 fraţi, dar şi ei sunt amărâţi, au problemele lor şi nu ne-au putut primi la ei. Chirie cu bani puţini nu găsim. Nu vrem decât o cămăruţă cu un pat, nimic mai mult, pentru că vine iarna. Dormim aici pe bancă, dar deja este frig noaptea. Nu ştiu ce vom face”, spune deznădăjduită femeia.
„Nu furăm, nu cerşim, cu cântarul încercăm să mai facem şi noi un ban”
Dacă Ileana Toma nu are niciun venit, soţul său are în schimb o pensie de aproximativ 1.200 de lei. Însă, o parte din aceşti bani, mai precis 400 de lei, sunt opriţi de stat pentru neplata unor impozite la fosta locuinţă. Cei doi spun că din banii care le rămân vor să plătească o chirie pentru o cameră, iar cu restul să cumpere medicamente pentru femeie, care este bolnavă. „Noi plătim chirie numai că nu ne ajută nimeni să găsim o cămăruţă undeva, nu avem pretenţii dar nici bani pentru ceva mai bun. Sunt bolnavă şi am nevoie de medicamente”, spune femeia. Pentru a mai câştiga un ban în plus Mihail Toma a aşezat un cântar pe trotuar, pentru a măsura greutatea cetăţenilor, dar iniţiativa nu s-a bucurat de prea mult succes. „Nu furăm, nu cerşim, cu cântarul încercăm să mai facem şi noi un ban. Nu vă gândiţi că iese ceva, am strâns doi lei în cinci ore da tot sunt buni, luăm pâine”, spune bărbatul. În acelaşi timp, acesta spune că din cauza faptului că nu au mutaţie în municipiul Curtea de Argeş, nimeni nu îi ajută, iar lunar trebuie să meargă să îşi ridice pensia din Braşov, fiind obligat să plătească drumul până acolo. „Trebuie să mă duc să iau pensia pentru că nu am mutaţie. Cheltui mult pe drum. Nu ne bagă nimeni în seamă dacă nu avem domiciliul aici. Trebuie să avem mutaţie aici”, spune omul.
Argeşenii, impresionaţi de situaţia celor doi soţi
Situaţia în care trăiesc cei doi soţi i-a impresionat pe câţiva argeşeni, care le mai aduc acestora câte ceva de mâncare sau sticle cu apă pentru ca aceştia să se spele. „Îmi este milă de ei. Sunt oameni amărâţi, care nu au unde să locuiască. Le-am adus ceva de mâncare, o ciorbă, ca să mănânce ceva cald. Mai este o femeie care le aduce apă ca să spele. Nu pot să cred în ce ţară am ajuns să trăim. Chiar nu poate face nimeni nimic pentru ei?”, se întreabă o femeie din Curtea de Argeş.
În momentul în care le-am semnalat problema, asistenţii sociali din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei au spus că vor demara o anchetă, în ceea ce îi priveşte pe cei doi oameni care dorm sub cerul liber. „I-am văzut şi noi pe stradă, dar am crezut că sunt de aici, din Curtea de Argeş. Nu am ştiut că dorm pe stradă. Vom merge să discutăm cu ei, să vedem în ce fel îi putem ajuta. Trebuie să aflăm dacă au rude aici, să discutăm cu familia despre situaţia în care se află şi apoi să vedem cum putem să îi ajutăm. Dacă nu au acte, mutaţie aici, în mod normal cei din judeţul din care sunt trebuie să ia măsuri. Noi vom face tot ce ţine de noi pentru a-i ajuta”, a declarat Mariana Moise, şeful SPAS Curtea de Argeş. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email