Cartierul Noapteş, un coşmar! Strada Făgetului, mlaştina cu pretenţii de municipiu

O plimbare pe strada Făgetului din cartierul Noapteş reprezintă a adevărată provocare. Drumul, dacă se poate numi aşa, este de fapt „o mlaştină”, după cum spun cei care locuiesc în zonă. Din acest motiv, maşinile urcă cu greu pe strada care şerpuieşte printre dealuri. „Asta se întâmplă când e vremea bună, pentru că altfel nu ai cum să urci. Ca să ajungi până la ultima casă nu poţi decât să mergi pe jos sau cu căruţa. Nicio maşină nu poate să urce până acolo!”, ne explică Gheorghe Guliman. Pe strada Făgetului nu ajung nici maşinile de gunoi, iar oamenii găsesc fel de fel de metode ca să scape de deşeurile nefolositoare. Evident, în zonă nu există canalizare, iar apa la robinet nu curge la toate casele. „Staţia de pompare nu are putere să aducă apa până la casele din deal şi de aceea nu avem mereu apă”, spun oamenii.
„La ce să-mi iau maşină, dacă nu pot să urc cu ea până acasă?”
Pentru toţi cei care locuiesc în zonă, principala problemă rămâne însă strada. „Nu vrea nimeni asfalt, însă măcar să mai arunce câte o lopată de pietriş! Dacă plouă mai rău, rămânem sechestraţi în case. Nici nu vreau să îmi imaginez cum ar  fi dacă ar izbucni vreun incendiu sau dacă cineva s-ar simţi rău şi ar avea nevoie de Ambulanţă!”, spune tanti Maria. Pe strada Făgetului nu ajung nici maşinile de transport local iar oamenii nu se încumetă nici să îşi cumpere maşini personale. „Ce să fac cu maşina, să o ţin de expoziţie în curte? Până la mine acasă nu aş putea să ajung cu ea, aşa că nu ar avea rost să o iau”, adaugă un alt vecin.
Decât pe drum, mai bine prin livezile oamenilor…
Pe strada Făgetului sunt şi copii care merg zilnic la şcoală, iar pentru ei drumul a devenit un adevărat coşmar. „Ca să nu mai meargă prin nămol, se duc la şcoală prin livezile oamenilor. Se încalţă cu cizme de cauciuc şi apoi când ajung la strada principală se schimbă cu încălţările bune, iar cizmele le lasă la câte un vecin. Şi noi, când coborâm să mai luăm câte ceva de la magazin, tot prin livezi mergem”, spun oamenii. Nici măcar maşinile de teren deţinute de cei de la Electrica nu au reuşit să meargă pe strada Făgetului. „Când au fost ploile puternice de astă vară, s-au rupt câteva fire, şi am sunat la ei să vină să le repare. Cu toate că au maşină mare, nu au putut să urce cu maşina decât foarte puţin. Au rămas şi ei împotmoliţi în noroi”, spune un alt vecin.
Promisiunile curg, noroiul însă rămâne tot acolo
Oamenii au mers în nenumărate rânduri la primărie şi cu cerut ajutorul autorităţilor locale, însă situaţia nu s-a schimbat. „Când sunt campanii electorale mai trec şi pe la noi ăştia de pe la primărie. Ne-au promis că va fi mai bine, însă nu s-a schimbat nimic. Ultima dată când au mai reparat drumul a fost acum vreo doi ani de zile şi atunci a fost tot în preajma alegerilor. Promisiunile curg, noroiul rămâne”, spune un alt cetăţean. Îngropaţi în noroi, fără apă şi canalizare, oamenii de pe strada Făgetului spun că se simt rupţi de lume. „Pentru noi e ca şi cum am fi undeva la ţară, nu într-un cartier de municipiu. Sau poate mai rău ca la ţară, dacă ne gândim că sunt comune unde este asfalt şi unde apa curge la robinete. Un lucru este clar. Dacă se vrea, se poate. Dacă nu, nu”, încheie Vasile Anton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email