Cartierul Făgăraş, autogară în aer liber


Zona Făgăraş este cunoscută ca fiind una dintre cele mai periculoase zone din municipiul Curtea de Argeş. Unul dintre motivele pentru care această zonă a oraşului pare periculoasă este acela că pe aici se iese din oraş spre Râmnicu Vâlcea. Fiind o zonă de tranzit, străzile sunt mereu aglomerate, iar atmosfera este încărcată şi poluată, totodată. „Eu evit să deschid geamul ziua ca să aerisesc casa, că mai degrabă o poluez, îl ţin deschis mai mult seara înainte de culcare”, spune Vasile C., care locuieşte în unul dintre blocurile din cartierul Făgăraş. Depozitele unor societăţi comerciale aflate în zonă îngreunează şi acestea traficul, prin faptul că toţi clienţii îşi parchează maşinile pe unde pot şi cum pot.

Prea puţine locuri de parcare

Locatarii acestei zone se plâng în special de aglomeraţia de aici, de multitudinea de maşini care trec prin zonă, de puţinele locuri de parcare şi mai ales de faptul că autorităţile locale nu-şi dau interesul să schimbe lucrurile. „Locuiesc aici de mai bine de 10 ani şi sincer aşa a fost mereu. Trafic intens, mai ales în intersecţia spre pod, şoferii se claxonează, se înjură… Cel mai mult mă deranjează cei care parchează aiurea. De multe ori, blochează şi intrarea între blocuri şi rămâi cu maşina în stradă, că nu ai pe unde să treci”, a spus Nicuşor V.
Timp de mai bine de jumătate de an, intersecţia Făgăraş a fost transformată într-o mini-autogară. Mai multe microbuze ale unor firme, care se ocupă cu transportul de persoane către comunele din împrejurimi, s-au instalat aici, motivând că dacă stau la autogară nu mai au clienţi. Mulţi dintre aceştia se pare că nu au autorizaţiile necesare pentru transport de persoane, aşa că scandalurile pe locurile de parcare au fost frecvente. Deşi Poliţia Rutieră din Curtea de Argeş a dat zeci, poate chiar sute de amenzi usturătoare şoferilor, aceştia nu au renunţat să aglomereze zona cu microbuzele lor. După zeci de rugăminţi ale locatarilor din zonă, autorităţile locale au luat măsuri în acest sens, locul de parcare al microbuzelor a fost transformat într-o staţie de taxi. „Şi ce au rezolvat cu asta? Nimic. Noi locuri de parcare tot nu avem. Doar că nu mai e atât de multă lume pe trotuare. Parcările din spatele blocurilor sunt ocupate toate, iar garajele de acolo multe din ele sunt goale, dar fiind proprietate privată nu pot fi dărâmate”, a spus Florin G..
O altă problemă cu care locuitorii de aici se confruntă zilnic o reprezintă numărul mare de ţigani. Unii argeşeni se tem pentru viaţa lor şi a copiilor lor. „Sunt grupuri de rromi, care fac bişniţuri pe la colţurile străzilor, pe la scările blocurilor sau prin locuri ferite de văzul lumii. Sincer, îmi e teamă şi când ies să îmi plimb câinele”, a spus Florica I.

Copii nu au unde să se joace

Copiii care locuiesc în cartierul Făgăraş nu au unde să se joace. Un loc de joacă pentru ei nu există. „Se joacă prin parcarea din spatele blocului, pentru că parcul Nevers, din apropierea cartierului este plin de gunoaie, de câini şi de bişniţari. Iar trotuarele sunt ocupate cu maşini”, a precizat Ramona S., mama unui copil de nouă ani. Într-adevăr, se poate spune că pe strada Traian pietonii merg pe stradă, iar maşinile pe trotuar. Unul dintre trotuarele străzii, pe partea dreaptă spre pod a devenit parcare. În preajma intersecţiei, unul dintre trotuare este ocupat adeseori de „piraţi”, cei care transportă lumea ilegal, cu maşinile personale, de cele mai multe ori. „Dacă vrei să îţi scoţi copilul la plimbare cu un cărucior, nu ai pe unde să treci. Ar trebui să se ţină cont că e şi aşa multă lume care trece prin zonă şi să ne lase măcar trotuarele libere. În oraşul nostru chiar nu există cineva care să se ocupe de aşa ceva. Toţi şoferii fac ce vor”, a spus Georgian B.
Locuitorii din zona Făgăraş spun că există soluţii, dar nu are cine să le pună în practică. „Au promis că fac sens giratoriu sau că dau drumul la semafoare pentru evitarea aglomeraţiei în trafic. Degeaba stau doi, trei poliţişti în intersecţii că nu fac faţă câteodată. Nu uitaţi că pe aici trec inclusiv tiruri care se duc la Vâlcea. Nu vă închipuiţi ce este sub balconul meu la o oră de vârf. Ar trebui să îi scoată măcar pe cei care i-au oameni la ocazie”, a spus Nicolae H.
Aceasta este situaţia în cartierul Făgăraş, acestea sunt opiniile oamenilor care suportă zilnic toate neregulile. Oameni pe care aleşii îi numesc, o dată la patru ani, alegători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email