Cartierul 1 Decembrie 1918 – între mahala şi modernism


Campania desfăşurată de cotidianul nostru, prin care ne-am propus să vă expunem problemele existente în cartierele municipiului Curtea de Argeş, continuă. Locuitorii străzii 1 Decembrie 1918 au acum ocazia să se plângă de problemele întâlnite zilnic în zona în care locuiesc şi, totodată, să tragă un semnal de alarmă către autorităţile locale.
Fostul cartier „23 August” pare a fi  împărţit în două, ne referim mai ales la blocurile situate pe strada 1 Decembrie 1918. Partea frumoasă cuprinde zona din faţa blocurilor, cu locuri de parcare special amenajate şi cu o privelişte superbă peste stradă (parcul Fântâna lui Manole reabilitat de curând) şi partea urâtă, cea din spatele blocurilor, unde mizeria şi câinii vagabonzi sunt la ei acasă.
În cartierul 1 Decembrie 1918 s-a lucrat în ultimii ani. S-au îngustat trotuarele pentru formarea locurilor de parcare, zona parcului a fost reabilitată şi s-au amenajat locuri de joacă pentru copii, au fost montate limitatoare de viteză pentru şoferii grăbiţi, datorită cărora numărul accidentelor s-a diminuat semnificativ… Însă, ca lucrurile să nu fie bine, există în acest cartier şi o parte negativă. 

Câinii vagabonzi – spaima locatarilor

O mare problemă întâlnită în această zonă a oraşului este aceea a câinilor vagabonzi, care le fac locatarilor zile amare. Oamenii povestesc că ies cu teamă din scara blocului, din cauza patrupedelor, care de cele mai multe ori umblă în haită. „Îmi e teamă pentru fetiţele mele, când merg la joacă. Câinii se strâng câte 2-3 în spatele blocului şi, dacă se dă unul la tine, sar toţi. În zona ghenei de gunoi nu vă spun cum stau cu ochii pe tine. Şi nici nu ştii de unde apar, de sub balcoane sau maşini. Ar trebui să se ocupe şi primăria mai mult de problema asta, că la cum se înmulţesc o să ajungem hrana lor în curând”, a spus Florina Retevoiescu. Un alt locuitor al zonei este de părere că patrupedele s-au instalat în zonă, în primul rând din cauza unor oameni binevoitori. Câinii nu pleacă din zonă atâta timp cât sunt hrăniţi de locatari sau găsesc hrană printre mormanele de gunoaie din spatele blocurilor. „Copiii, în special, le aruncă mâncare pe geam. Sau animalele se hrănesc cu ce găsesc printre gunoaiele aruncate la întâmplare tot de unii locatari. Cum să plece bietele animale de unde le e bine?”, a precizat Ion Gheorghe.

Spaţiile verzi – ocupate de maşini vechi

Într-adevăr, autorităţile locale au amenajat parcări în faţa blocurilor, însă în spatele blocurilor nu au binevoit să meargă să vadă cum spaţiile verzi sunt pline de maşini vechi şi abandonate. De parcă dacă nu se vede din stradă, nu există. „Noi am vrea să amenajăm spaţiile astea verzi, că doar sunt singurele de care ne bucurăm, noi care avem vedere în spate. Dar nu avem cum, de câteva mormane de fiare. Am avut şi eu maşină, dar când s-a stricat am dus-o la fiare vechi. Nu a venit nimeni de la primărie măcar să vadă ale cui sunt sau ce e cu ele”, a spus Vasile Radu.

Mahalaua din spatele blocurilor

O altă problemă, care nu de puţine ori a iscat scandaluri între locatari, este aceea a garajelor din spatele blocurilor. În partea din spate, cea care nu se vede, sunt zeci de garaje, teoretic ale primăriei. Numai că foarte puţini dintre chiriaşi le folosesc pentru a gara maşina în ele. Mai degrabă sunt folosite pe post de depozit a unor lucruri mai vechi, de care oamenii nu mai au nevoie în casă. Multitudinea de culori şi vechimea unora dintre aceste garaje urâţesc zona dându-i aspectul unei mahala pline de barăci. Unii dintre locuitorii zonei şi-au făcut un obicei din a arunca în spaţiile goale dintre garaje saci plini cu resturi rămase din construcţii sau diverse materiale, pe care nu le pot arunca la ghena de gunoi, pentru că firma care colectează gunoiul nu are obligaţia să le ridice. „Unele dintre garaje chiar sunt utile şi folosite de cei care le-au concesionat, dar sunt unele, care stau să cadă şi în care mizeria dă pe afară. Ce poţi găsi între construcţiile astea mici, nu îţi vine să crezi, saci cu gunoi, cartoane, cutii, table de maşini şi multe altele. Că aşa e lumea vrea curăţenie, dar nu o păstrează. Când vine căldura e insuportabil mirosul”, spune oftând Adriana Stancu, care locuieşte la parterul uneia dintre scări.
Chiar dacă s-au amenajat câteva locuri de parcare pe strada 1 Decembrie 1918 acest lucru nu îi mulţumeşte pe toţi locatarii din zonă. „Au făcut ceva bun cu parcările, dar dacă tot au micşorat trotuarul, ar fi putut să toarne ceva asfalt pe el, că nu cred eu că nu erau bani. Când îmi scot copilul cu căruţul la plimbare prin faţa blocului, căruţul se bălăncăne de zici că e cutremur”, a adăugat Elena Tomescu. Un alt aspect negativ al zonei este şi aleea din spatele blocului, nu numai garajele. De fiecare dată când plouă aici se formează bălţi enorme, în care înoată maşinile. „Strada asta ar trebui şi ea asfaltată că pe ea circulă atât oameni cât şi maşini. Aşa nu s-ar mai strânge apa şi nu ne-am mai distruge maşinile”, a declarat Ionuţ Irimia, un proaspăt şofer, localnic din zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email