CARP – ultima soluţie pentru penisonari: Aproape 9.000 de împrumuturi într-un singur an

Perioada grea prin care trecem îi afectează cel mai mult pe pensionari. Criza economică îşi pune amprenta adânc atât asupra tinerilor, dar şi a celor bătrâni şi bolnavi, care abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Pensiile mici se epuizează rapid, la scurt timp după ce oamenii le primesc. Plata utilităţilor, medicamentele şi alimentele, dar şi celelalte cheltuieli neprevăzute îi lasă aproape în fiecare lună pe bătrâni fără niciun ban în buzunar. În ultima vreme, pentru cei mai mulţi pensionari salvarea vine din partea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din municipiul nostru (CARP). Cele câteva sute de lei sau rareori câteva mii de lei pe care oamenii le pot împrumuta de aici vin ca o ultimă speranţă, ce le permite bătrânilor să-şi achite datoriile restante, facturile, medicamentele atât de necesare sau să îşi ajute copiii sau nepoţii. Pentru ei, CARP-ul este ultima soluţie la care apelează ca să supravieţuiască de la o lună la alta.
În 2012 au fost acordate împrumuturi în valoare de 18.000.000 de lei
Pe parcursul anului trecut, CARP a acordat un număr de 8.970 de împrumuturi. Aproape în fiecare zi la sediul instituţiei au venit bătrâni care au solicitat un împrumut pentru a-şi rezolva problemele. „În anul 2012 an acordat 8.970 de împrumuturi în valoare totală de 18.128.000 de lei. Potrivit unei statistici realizate de noi, din numărul total al împrumuturilor, 33% au fost sume de până la 1.500 de lei, 22% au fost sume cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei, iar 28% au fost împrumuturi de peste 2.500 de lei. Ca noutate pentru acest an, în urma măsurilor luate a fost posibilă creşterea fondului social, ceea ce ne va permite creşterea plafonului maxim de împrumut la 6.000 de lei. Aceste lucru este posibil de la 1 ianuarie 2013 şi condiţiile sunt aceleaşi ca şi anul trecut”, a declarat Apostol Zamfira, preşedintele CARP. Împrumuturile care se acordă cu o dobândă modică sunt returnate de pensionari în rate lunare.
Pentru ce iau bani pensioanrii
Motivele pentru care bătrânii se împrumută la CARP sunt dintre cele mai diferite. În funcţie de perioada anului, în care solicită împrumutul, aceştia iau bani pentru a-şi ajuta nepoţii sau strănepoţii să meargă la şcoală. De asemenea, împrumută bani ca să-şi cumpere lemne de foc pentru anotimpul rece, pentru conservele cu legume sau pentru sărbătorile importante din timpul unui an calendaristic. Spre exemplu în perioada de primăvară se fac împrumuturi pentru achitarea taxelor şi impozitelor către stat, pentru cheltuielile cu lucrările agricole, în timp ce în perioada de toamnă se fac alte împrumuturi pentru a mai aduna ceva în cămară. De asemenea, în luna decembrie se fac împrumuturi pentru sărbătorile de iarnă. „Prin intermediul împrumuturilor făcute pensionarii şi-au rezolvat principalele nevoi precum repararea locuinţelor, realizarea lucrărilor agricole sau sprijinirea copiilor şi nepoţilor”, a mai spus Apostol Zamfira. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email