Carnea va deveni un lux pentru argeşeni

Argeşenii se vor confrunta în următoarea perioadă cu un nou val de scumpiri la alimente, şi asta  până la sfârşitul anului. Majoritatea comercianţilor spun că sunt nevoiţi să recurgă la majorări de preţuri, acestea variind între 5% şi 25%. Motivele acestor majorări ţin, în principal, de scumpirea materiei prime, a utilităţilor şi de creşterea TVA. Cele mai mari majorări de preţuri sunt anunţate la pâine. De asemenea, carnea se va scumpi cu 5-6%. De la producător şi până la tarabele din pieţe carnea ajunge să se scumpească de peste trei ori. Majorarea este cauzată de adaosurile la preţ puse de cei de la abator, intermediar şi de vânzătorii din pieţe. „Acum este prea devreme să vă spun ce se va întâmpla. Până acum nu am mărit preţurile. Dacă toate s-au scumpit şi s-au mărit taxele vă daţi seama că şi noi trebuie să mărim preţurile. Avem şi noi cheltuieli foarte mari şi trebuie să le acoperim. Este foarte greu să te descurci în ziua de azi”, spune proprietarul unei măcelării din oraş.
Comercianţii se tem că vânzările vor scădea foarte mult în cazul în care preţurile vor creşte în perioada următoare. „Nu prea merge vânzarea pentru că oamenii nu mai au bani. Dacă mai creştem şi preţul cred că va fi mai greu. Oamenii nu îşi mai permit să cumpere carne. Ce vânzare să facem dacă vindem oase de vită la 4 lei kilogramul? Clienţii asta cumpără pentru ciorbă, sau carne tocată”, spune un comerciant. Argeşenii spun că au salarii şi pensii prea mici, de aceea nici nu îşi permit să aibă carne pe masă în fiecare zi. „Eu aş cumpăra carne, dar dacă nu am bani ce să fac? Vara a fost bine că găseai mai multe în piaţă, iar legumele şi zarzavaturile erau mai ieftine. Însă, oricum trebuia să cumpăr şi nişte carne. Sincer nu-mi permit să pun carne pe masă în fiecare zi”, spune Violeta Soare, din municipiu. Oamenii spun că în curând carnea va deveni un lux pentru ei şi se tem de noul val de scumpiri, care îi va afecta puternic. „Peste tot auzim de scumpiri, în timp ce salariile scad. Eu nu-mi permit acum să cumpăr foarte multă carne, ce să mai spun de scumpiri. Carnea va fi un produs de lux pentru mine. Este foarte greu în ziua de azi. Pe noi nu ne mai sprijină nimeni. Statul ştie doar să i-a nu să ne şi sprijine”, spune Ciprian Vâlceanu. La Hala de Carne din municipiul Curtea de Argeş preţurile sunt următoarele: pulpă porc – 19 lei kg; muşchi vită – 20,5 lei kg; ceafă porc – 21 lei kg; muşchi porc – 21 lei kg, rasol porc – 6,5 lei kg; fleică porc – 16 lei kg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email