Care sunt preţurile la seminţe în pieţele municipiului

Pentru că începutul campaniei agricole de primăvară este aproape, în Piaţa Centrală din municipiu au apărut şi primii comercianţi care vând seminţe de legume şi zarzavaturi, flori sau puieţi de pomi fructiferi. Preţurile au rămas aproape la fel ca în primăvara anului trecut. Comercianţii spun că nu le-au mărit pentru că se tem că vor rămâne cu marfa nevândută. „Au rămas preţurile la fel ca anul trecut. Şi aşa de abia cumpără oamenii câte ceva. Nu aveam cum să creştem preţurile, pentru că nu mai vindeam marfa. Oamenii au început să facă primele cumpărături. Fiecare cumpără ce are nevoie. Astăzi iau ceva, mâine altceva şi tot aşa până reuşesc să cumpere tot ce le trebuie”, spune unul dintre comercianţi.
10 lei kilogramul de arpagic
Cele mai vândute seminţe sunt cele de varză, ceapă roşie, morcov, dovlecei, ardei gras, vinete şi ridichii. Toate acestea se vând la plicuri de câteva grame şi au preţuri cuprinse între 2 şi 5 lei, în funcţie de sortiment. „Oameni cumpără seminţe de legume sau zarzavaturi care se prind mai bine în zona noastră. Se vând cele de roşii, varză şi morcov. Au început oamenii se ia şi arpagic pe care îl dăm cu 10 – 11 lei kilogramul”, spune un alt comerciant. De asemenea, şi argeşenii care doresc să cultive în grădină pomi fructiferi au de unde să aleagă. Oferta este foarte variată şi cuprinde puieţi de măr, de piersic, cais, cireş sau prun. Preţurile sunt cuprinse între 14 şi 17 lei, în funcţie de sortimentul ales. „M-ar interesa să cumpăr câţiva pomi fructiferi pentru grădina de la ţară. Vreau să am câte ceva din fiecare. Mai am şi o livadă de pruni, iar acum mă interesează să găsesc nişte meri buni. Cred că o să cumpăr cinci – şase puieţi”, spune Mircea Pristavu, din municipiu.
Flori pentru înfrumuseţarea grădinilor
În Piaţa Centrală se găsesc în această perioadă şi foarte multe seminţe de flori, care pot înfrumuseţa oricând o grădină. Argeşenii cumpără diferite soiuri pe care le folosesc la ornarea grădiniţelor din apropierea blocurilor, în cazul celor de la apartament, sau pentru înfrumuseţarea curţilor de la casele în care locuiesc. „Stau la bloc, dar împreună cu alţi vecini mai punem flori în jurul acestuia. Ne place să fie curat şi frumos. În fiecare an cumpăr seminţe pentru flori. Îmi mai plac şi florile deja puse în ghiveci, pe care le pun în balcon”, spune Florina Neagoe, din municipiu. Cele mai căutat flori sunt gladiolele, begoniile, zambilele şi panseluţele. Comercianţii spun că cei mai fideli clienţi în continuare vârstnicii sau cei care locuiesc în mediul rural, în localităţile din apropierea municipiului. „Cei în vârstă, pensionarii, sunt cei care au grijă de grădină şi chiar le place ceea ce fac. Am clienţi de acest fel, care atunci când iau pensia vin să cumpere tot ce le trebuie. Vin foarte mulţi oameni din comunele apropiate, în special joia, şi cumpără seminţe de flori sau legume pe care le cultivă în grădină. Cei care au rude aici le trimit mereu să cumpere răsadurile sau seminţele de care au nevoie”, spune un alt comerciant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email