O dată cu toamna a venit şi sezonul murăturilor, iar fiecare gospodină a început să-şi pregătească debaraua pentru sezonul rece. Castraveţi, gogonele, ardei sau gogoşari se vor pune la murat, pentru fi consumate la mesele din timpul iernii. Bineînţeles, nici de această dată nu vor lipsi compoturile, dulceţurile sau tradiţionala zacuscă. Astfel, în această perioadă, tarabele din pieţele municipiului sunt pline cu legume, iar oamenii cercetează bine piaţa pentru a găsi cele mai bune preţuri, dar şi cea mai bună calitate.
Pentru gospodinele din Curtea de Argeş această perioadă este una foarte aglomerată. Pe lângă munca pe care o fac la serviciu, acestea sunt nevoite să pregătească şi acasă conservele pentru iarnă. Cele mai multe se grăbesc să cumpere toate cele necesare şi fac o mulţime de drumuri în pieţe sau la magazinele din apropierea locuinţelor. Faţă de anii trecuţi, doamnele spun că anul acesta vor face economie la murături. Argeşencele recunosc faptul că în anii trecuţi debaraua era plină cu de toate, însă acum, din cauza lipsei banilor, au fost nevoite să taie bugetul la jumătate. „Sincer să vă spun, preţurile sunt cam mari. Am văzut că gogoşarul a ajuns chiar şi la 6 lei kilogramul. Cei din pieţe au mărit preţurile în această perioadă şi nu prea este corect. Oricum o să cumpăr şi eu mai puţini gogoşari şi castraveţi. Ca să pui la murat de toate şi să mai faci şi o zacuscă sau câteva borcane de compot îţi trebuie aproape câteva sute de lei. Nu îmi permit să cheltui atâţia bani”, spune Daniela Ş., din Curtea de Argeş.
Cât costă legumele în pieţele din municipiul nostru
În Piaţa Centrală din municipiul nostru gogoşarii se vând cu 4,5 – 6 lei kilogramul, castraveţii cu 2 – 3 lei kg, varza albă costă 1 leu kg, varza roşie 2 lei kg, gogonele 2 – 3 lei kg, vinetele 2, 5 – 3 lei kg, conopida 4,5 – 5 lei kg, ceapa 2 – 3 lei kg, iar rădăcina de ţelină se vinde cu 2 – 3 lei bucata.
Deşi au tarabele pline cu marfă, comercianţii sunt nemulţumiţi de felul în care merg vânzările. Aceştia recunosc că sunt zile în care se uită lung după clienţi, dar în acelaşi timp pun acest lucru pe seama lipsei banilor. „Oamenii nu mai au bani ca să cumpere. Astea sunt preţurile peste tot. Şi noi cumpărăm ardei mai scumpi şi trebuie să îi dăm cu preţ din care să ne rămână şi nouă ceva bani. Înainte, aveam clienţi care cumpărau cu sacul gogoşari, ardei sau vinete, iar în ultimii ani aceştia mai iau doar strictul necesar. Nu mai este ce a fost odată”, spune cu regret unul dintre comercianţi.
Cele mai câştigate sunt argeşencele care au rude la ţară, iar în fiecare an merg şi îşi umplu sacoşele exact cu ce au nevoie pentru a umple cămara cu de toate. „Dacă ar trebui să cumpăr din piaţă aş ajunge la sapă de lemn. Preţurile sunt mari. La începutul sezonului gogoşarii se vindeau cu 3 lei kilogramul, iar acum preţul lor aproape că s-a dublat. Eu am părinţii la ţară, unde au grădină şi îmi dau tot ceea ce îmi trebuie. O să pun câteva borcane de murături şi când le termin mai cer părinţilor. Nu îşi mai permit oamenii să arunce cu banii prin piaţă, pentru că au facturi şi rate de plătit”, spune Silvia Radu, o altă gospodină din Curtea de Argeş.
Cea mai bună reţetă pentru gogoşari în oţet
Silvia Radu ne-a spus foarte repede şi o reţetă pentru gogoşari în oţet. Pentru trei borcane de gogoşari, gospodinele au nevoie de 10 kilograme de ardei, 1 litru de oţet, 1 kilogram de zahăr, o lingură de piper, 50 de grame de boabe de muştar, 200 de grame de sare, foi de dafin, frunze de ţelină şi 4 fire de hrean. Mod de preparare: Gogoşarii se spală şi se curăţă, se taie în bucăţi şi se aşează într-un vas iar peste se adaugă sirop din oţet şi zahăr. Se lasă totul să stea 4-5 ore, apoi tot amestecul se pune în borcane. La final se adaugă frunzele de ţelină şi rădăcinile de hrean iar deasupra se pun boabele de piper şi boabele de muştar. Borcanele se sigilează şi se pun în cămară.