Care sunt localităţile care au intrat în carantină de astăzi

Întrunit în ședință extraordinară luni seara, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o serie de noi măsuri de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2 aplicabile în județul Argeș și a decis carantinarea unor noi localități care au depășit incidențele de 6 respectiv 7.5, începând cu 12 octombrie, ora 00.00.

Astfel, noile măsuri de protecție adoptate în ședința de luni sunt următoarele:

  • se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere gura și nasul, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice închise și deschise de pe raza administrativ-teritorială a județului Argeș, cu excepția cazurilor prevăzute de lege;

 

  • În spațiile comerciale de tip supermarket, hypermarket unde există sisteme alternative de manipulare a produselor de tipul cărucioarelor /coșurilor de cumpărături cu roți si a coșurilor de mână se va renunța la utilizarea coșurilor de mână. Nu este permis accesul în spațiile comerciale a persoanelor care nu utilizează un sistem de manipulare al produselor.

Au fost aprobate propunerile consiliilor de administrație din 3 școli de a trece în sistem online din cauza

numărului mare al cazurilor pozitive:

  • Seminarul Teologic Ortodox “Neagoe Vodă Basarb” din Curtea de Argeș;
  • Școala Gimnazială “Virgil Calotescu” din Bascov;
  • Colegiul Național “Alexandru Odobescu” din Pitești;

Medicii și asistenții școlari care deservesc unitățile de învățământ al căror scenariu de funcționare impune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la cursuri online, vor fi delegați în această perioadă la Direcția de Sănătate Publică Argeș, unde vor suplimenta personalul implicat în desfășurarea anchetelor epidemiologice.

 

Conform evoluției incidenței, în urma ședinței de CJSU de astăzi  au fost introduse în carantină de weekend  de noapte următoarele localități: Țițești, Dâmbovicioara, Moșoaia, Hârtiești.

Astfel, în momentul de față lista localităților carantinate este următoarea:

Carantină de weekend între orele 20.00-05.00: Stolnici, Ungheni, Băbana, Teiu, Pitești, Mioveni, Ștefănești, Băiculești, Bascov, Țițești, Dâmbovicioara, Moșoaia, Hârtiești;

Carantină săptămânală între orele 20.00-05.00: Poienarii de Argeș, Râca, Bradu, Rociu, Suseni, Albeștii de Muscel, Oarja.

Perioada de carantinare este de minim 14 zile, în funcție de evoluția incidenței.

 

Reamintim că în timpul carantinei de weekend, de noapte,  se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00-5,00, iar în timpul carantinei săptămânale, de noapte, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în toate zilele săptămânii, în intervalul orar 20,00-5,00.

 

În baza prezentării declarației pe propria răspundere sau a adeverinței de la angajator pot face excepție de la regulile de mai sus:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  3. c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

 

Măsurile privind deplasarea în localitățile carantinate nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2  și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

De asemenea, în perioada de carantină, accesul pe timpul zilei și al nopții în restaurante, cafenele sau locuri de alimentație publică din centrele comerciale sau din exteriorul acestora, participarea spectatorilor la spectacole, concerte, competiții sportive, activități culturale, participarea la evenimente de tip nunți, botezuri sau mese festive în interior sau exterior, activități în săli de sport și fitness, în săli de jocuri sau săli de jocuri de noroc, în piscine interioare, etc., se face doar de către persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2  și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email