Care este semnificaţia Rusaliilor

Creştinii ortodocşi din municipiul nostru sărbătoresc duminică, la 50 de zile după Paşti, Rusaliile sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului. În popor, Duminica Cincizecimii mai este numită şi Duminica Mare, sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Este, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim.
Credincioşii duc la biserică, în ziua de Rusalii, frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfantului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor. De asemenea, în ajunul Rusaliilor se ţin Moşii de vară, prilej cu care se ţin târguri, unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor. În credinţa populară se spune că sufletele morţilor (moşilor), după ce părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), se preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor în Ajunul Rusaliilor.
Ramurile de tei sau de soc sfinţite în această zi au puteri vindecătoare
Legat de această sărbătoare există şi o serie de tradiţii şi obiceiuri, pe care oamenii le păstrează şi astăzi. Oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, plop şi stejar, iar în anumite regiuni, în special cele rurale, se dansează Jocul căluşarilor, ce are drept scop ocrotirea oamenilor, recoltelor şi vitelor de influenţele negative. Tot în această zi creştinii sfinţesc ramuri de tei, soc sau mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri pentru tot restul anului. Potrivit tradiţiei populare, numai până la Sânziene aceste plante sfinţite au puteri vindecătoare. Mai mult decât atât, credincioşii cred că ramurile de tei feresc gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor şi de aceea le sfinţesc şi le pun la icoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email