Care este cea mai ieftină piaţă din municipiu


În municipiul Curtea de Argeş există trei pieţe, de unde argeşenii pot cumpăra legume sau zarzavaturi proaspete. În special în această perioadă, gospodinele merg la piaţă, de unde se aprovizionează pentru iarna care urmează. La mare

căutare în aceste zile sunt gogoşarii, castraveţii, varza, gogonelele sau vinetele. Pentru a vedea cum „merg” vânzările, dar şi ce piaţă oferă argeşenilor cele mai mici preţuri şi cea mai variată ofertă, am vizitat cele trei locaţii din municipiu. Aşa cum ne aşteptam, în Piaţa Centrală era cea mai mare agitaţie. Comercianţii îşi frecau energic mâinile din cauza frigului, iar clienţii alergau printre tarabe căutând marfă bună, dar mai ieftină. „Şefule, merge vânzarea, dar mai slab ca anul trecut. Acum se vinde marfă de sezon cum ar fi varza sau gogoşarii. Faţă de anul trecut nu am mărit preţurile, pentru că oamenii nu au de unde să dea bani. Însă, nici nu le putem micşora mai mult de atât. Trebuie să câştigăm ceva şi noi”, spune un comerciant, în timp ce îşi trage fesul pe urechi.

 

„Stau în Posada, dar prefer să vin în Piaţa Centrală”

Argeşenii spun că preferă să vină la cumpărături în Piaţa Centrală, pentru că aici oferta este mai bogată. „Nu stau în apropiere, dar vin mereu aici. Stau în Posada, dar prefer să vin aici că am de unde alege. Să ştiţi că multe produse sunt şi mai ieftine. Chiar dacă diferenţa de preţuri este mică, eu sunt de părere că merită să economiseşti. Este şi hala de carne în apropiere”, spune Maria P., o tânără argeşeancă. Câţiva argeşeni au venit cu autoturismele personale pentru a cumpăra varză şi cartofi în cantităţi mai mari. „Cumpăr vreo trei saci de varză să bag la acrit, că la iarnă am nevoie. Varza se consumă repede. Nu ştiu cartofi cât să cumpăr că nu prea am unde să îi ţin. Cred că o să cumpăr vreo 2 doi saci de 10 kilograme. Mai vin şi mai iau dacă îmi trebuie”, spune Mihaela în timp ce îşi ajută soţul să aşeze sacii în portbagajul maşinii. În Piaţa Centrală preţurile sunt următoarele:
– varză – 80 de bani/kg;
– castraveţi – 2 lei/kg;
– gogoşari – 2,5 – 3 lei/kg;
– gogonele – 1,5 – 1,7 lei/kg;
– ardei gras – 2 – 2,5 lei/kg;
– conopidă – 2,5 lei/kg;
– roşii – 2 lei/kg;
– ceapă – 1,5 lei/kg;
– cartofi – 1 leu/kg.
Mioara C. locuieşte în cartierul Posada, însă vine odată pe săptămână în Piaţa Centrală, pentru că, spune ea, „aici este mai ieftin”. „Merg şi în piaţa Posada, dar doar când am neapărat nevoie de ceva şi nu mai am acasă. Este aproape şi imediat ajung. De cele mai multe ori merg în Piaţa Mare şi cumpăr tot ce am nevoie”, spune femeia.

Clienţi puţini în pieţele Posada şi Ivancea

În piaţa Posada, un kilogram de cartofi costă 1,5 lei, cu 50 de bani mai mult decât în piaţa Centrală, iar un kilogram de varză costă 1 leu. Comercianţii spun că aşa „merge piaţa” aici. „Astea sunt preţurile la noi. Oricum vânzările merg prost, acum. În mare parte avem aceleaşi preţuri ca anul trecut. Dacă mai punem ceva, nu cred că mai vine nimeni. A mai venit şi frigul ăsta”, spune unul dintre comercianţi. În toată piaţa erau doar trei clienţi. Cu o situaţie asemănătoare se confruntă şi comercianţii din Piaţa Ivancea. Unul dintre negustori şterge gogoşarii cu o cârpă şi încearcă să atragă clienţii. „Hai, tată, la marfă ieftină şi bună!”, strigă bărbatul. Comercianţii se plâng că vânzările au scăzut foarte mult. „Nu vedeţi că nu e nimeni. Acum când vine iarna vom fi doar noi şi frigul pe aici. Preţurile sunt la fel ca anul trecut, nu am mai pus nimic pe la ele. Nu mai e ca înainte, când mergea treaba mai bine”, spune supărat un negustor.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email