Capelă mortuară şi complex social la Biserica Sfântul Nicolae


Numai cine a trecut prin momentele înmormântării unui apropiat ştie ce deranj atrage dupa sine un asemenea eveniment dureros. Dincolo de încărcătura psihică a momentului, este destul de stânjenitor pentru vecinii de bloc să se strecoare pe casa scării printre coroane şi capacul sicriului, chiar dacă toată lumea are o deosebită consideraţie pentru familia celui plecat dintre noi. La fel de stânjenitoare sunt şi momentele unui priveghi, la care lumea se îngrămădeşte într-un apartament mic, sau chiar şi cele când, din cauza unui spaţiu îngust, scoaterea coşciugului din casă  devine o operaţiune destul de complicată. O soluţie care ar fi atât în avantajul familiei, cât şi al cunoscuţilor care vor să ia parte la priveghi este o capelă mortuară.

Vechea clopotniţă devenită complex social

Dacă până acum ceva timp noţiunea de “capelă mortuară” era străină pentru argeşeni, începând cu acest an nu va mai fi. În curând, în Curtea de Argeş, va exista o asemenea locaţie, care va purta hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Părintele Nicolae Mărgăritescu, consilier eparhial pe probleme de biserică şi societate, a demarat construcţia unui complex în curtea Bisericii “Sfântul Nicolae”, complex social ce va cuprinde o capelă mortuară, o sală de mese cu o capacitate de peste 100 de locuri, o bucătărie complet utilată şi un magazin cu obiecte bisericeşti, pentru botez, nuntă sau înmormântare.  De asemenea, la etaj vor exista patru garsoniere cu grup sanitar individual, care pot fi închiriate atât de rudele defuncţilor, care vin de departe, cât şi de pelerini, la un preţ modic. „Începând cu 1994, de când am venit la această biserică, m-am tot ocupat de restaurarea bisericii, pictură, faţadă, mobilier. Ideea cu complexul a pornit de la vechea clopotniţă din lemn, care exista în curtea bisericii, şi totodată de la ieşirea din curte spre cimitir, care era foarte incomodă, după cum bine ştiţi. Iniţial era vorba de o nouă clopotniţă şi, conform noilor prevederi europene, se cade să avem şi noi o capelă mortuară. Consultându-mă cu Consiliul Parohial şi cu arhitectul proiectului Florin Scărlătescu am hotărât să construim acest complex social”, a spus preotul paroh Nicolae Mărgăritescu.

Investiţie realizată din donaţii şi sponsorizări

 Lucrarea a fost demarată în cursul anului 2007, astfel că până în prezent s-a reuşit realizarea a peste 80 la sută din construcţie. Încă se lucrează la interiorul complexului.  Piatra de temelie a fost pusă pe 29 iunie 2007, în ziua în care se sărbătoresc Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Valoarea întregii lucrări se ridică la peste şase miliarde lei vechi. „Lucrarea nu se putea realiza fără sprijinul şi binecuvântarea PreaSfinţitului Calinic, Episcop al Argeşului şi Muscelului. Totodată, demararea proiectului a fost posibilă cu sprijinul Biroului Patrimoniu şi Construcţii şi mai ales a patronilor firmei de construcţii, care m-au înţeles de fiecare dată şi cu care colaborez foarte bine. O implicare a venit şi din partea Primăriei şi a Consiliului Local. Întreaga investiţie s-a realizat din donaţii şi sponsorizări, enoriaşii nefiind implicaţi, doar cei care au dorit să o facă benevol”, a precizat preotul Mărgăritescu.

Singurul complex de gen din judeţ

Se pare că viitorul complex este unicat în sudul României, o asemenea construcţie fiind cu siguranţă singura din judeţul Argeş. „Proiectul prevede construirea unor camere cu câte un grup sanitar pentru pelerinii care vin în vizită la Curtea de Argeş sau în zonele din jurul municipiului. Totodată vor beneficia de aceste garsoniere rudele defuncţilor. Ca şi celelalte încăperi, vor fi dotate conform normelor europene. Bucătăria va putea fi folosită în ambele cazuri, aceasta fiind şi ea utilată de la frigider, aragaz, până la veselă, iar în sala de mese se pot realiza pomeni, cu aproximativ 100 de persoane. Complexul va fi dotat cu centrală termică, faianţă, gresie, geamuri termopan şi chiar aparatură de aer condiţionat”, a adăugat preotul.

O nouă ieşire spre cimitir

Odată cu construcţia complexului a fost posibilă şi realizarea unei ieşiri din curtea bisericii spre cimitirul „Sfinţii Îngeri”. „Nu vom mai fi vinovaţi de întreruperea circulaţiei pe străzi pentru a ajunge în cimitir la înmormântări. Se va ieşi din biserică şi vom urca scările. Voi încerca totodată şi amenajarea curţii bisericii. Vor fi amplasate bănci pe lângă biserică, unde enoriaşii pot asculta slujba, şi o alee care va duce de la ieşirea din biserică până la ieşirea spre cimitir. Într-adevăr, este o lucrare de mare amploare, care necesită mulţi bani. Orice donaţie sau sponsorizare din partea cetăţenilor este în continuare binevenită”, a mai spus preotul Nicolae Mărgăritescu.
Preotul paroh a dorit să precizeze faptul că de capela mortuară vor putea beneficia toţi locuitorii municipiului Curtea de Argeş şi nu numai enoriaşii bisericii Sf. Nicolae. De asemenea, orice alt preot paroh poate veni la capelă pentru a face rânduiala bisericească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email