Canicula a toropit oraşul

Temperaturile ridicate au pus stăpânire de câteva zile pe municipiul Curtea de Argeş, iar acum, o simplă plimbare pe stradă se poate transforma într-o experienţă de neuitat atât pentru argeşeni cât şi pentru turişti. Din păcate, „de neuitat” poate să însemne o vizită rapidă la spital, din cauza deshidratării, pentru că nu există nicăieri nicio sursă gratis de apă pentru pietoni. Argeşenii însetaţi caută în zadar o picătură de apă în locurile în care aceasta ar trebui să curgă nestigherită, pentru că cişmelele din oraş au fost desfiinţate.
„Nu au toţi bani să cumpere apă de la supermarket”
În această perioadă oraşul Curtea de Argeş este cu siguranţă printre cele mai aglomerate din ţară, iar de câteva zile un val de căldură a toropit trecătorii. Astfel, o plimbare prin oraş sau un moment de odihnă în parc, pentru cei care n-au un ban în buzunar, se poate transforma într-o experienţă dramatică din cauza lipei de apă. De fapt la Curtea de Argeş nu sunt de găsit nici cişmele, care au dispărut de o bucată bună de timp. „Cazi, leşini, dar nu ai de unde să bei o picătură de apă. Avem nevoie de cişmele să ne putem răcori pe căldurile astea. Ce facem acum, de unde bem apă? Poţi să cumperi de la supermarket, dar dacă nu ai bani ce faci?”, se întreabă un pensionar din municipiu. „Nu mi se pare normal să nu existe cişmele. E foarte cald afară, oraşul aglomerat, şi e nevoie de apă să te răcoreşti. Trebuie făcut ceva pentru că nu toţi au bani să cumpere apă minerală din magazin”, spune Vasile N., din municipiu.
Singurul punct de prim ajutor, la Spitalul Municipal
Totodată, având în vedere că pentru perioada următoare se anunţă zile cu disconfort termic accentuat, prefectul Mihai Oprescu a cerut Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş întocmirea unui plan de măsuri şi intervenţie ce va fi aplicat la nivel judeţean şi la nivelul tuturor localităţilor. Planul de măsuri prevede amplasarea unor puncte de prim ajutor în fiecare localitate, unde oamenii să poată beneficia de asistenţă medicală.
Ieri, primarul municipiului, Nicolae Diaconu, ne-a informat că în această perioadă la Primărie există un punct de prim ajutor pentru cei care au nevoie de apă sau asistenţă medicală pe timp de caniculă. „Există două puncte de prim ajutor. Unul este la Spital, iar celălalt la Primărie. Avem apă, iar oamenii pot beneficia de asistenţă medicală”, a declarat edilul. Însă, la o scurtă vizită la faţa locului am constatat că în incinta Primăriei există doar un simplu dozatoru cu apă. Situaţia a fost lămurită rapid de funcţionarii din cadrul Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei. „Conform normelor în vigoare, trebuie să avem un punct de prim ajutor doar când avem cod portocaliu sau cod roşu. Pentru că suntem sub avertizare de cod galben nu este obligatoriu să avem un astfel de punct”, a declarat Marius Constantinescu, reprezentant S.V.S.U..
Astfel, ziele acestea, singurul punct de prim ajutor se află la Spitalul Municipal, unde cei de la Secţia de Primiri Urgenţe sunt pregătiţi în orice moment să intervină în cazuri de aceste fel. „Am fost informaţi încă de la începutul acestei săptămâni de cei de la Minister de această avertizare şi suntem pregătiţi să intervenim în orice moment. Până acum nu a fost niciun caz şi sperăm să nici nu avem probleme”, au spus asistenţii medicali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email