Când mergeţi pe trotuar, uitaţi-vă în sus! Ţurţurii vă pot omorî

În această perioadă, cel mai mare pericol pentru trecători sunt ţurţurii care s-au format la acoperişurile blocurilor şi caselor. Asociaţiile de proprietari sunt obligate să dea jos ţurţurii, iar atunci când acest lucru este imposibil, pot cere ajutorul pompierilor. La Curtea de Argeş  pericolul pândeşte aproape la fiecare bloc şi casă. 

Pe strada Banu Mărăcine, la Ivancea, în centrul vechi sau în orice alt cartier al oraşului, ţurţurii, unii lungi de peste un metru, pot cădea oricând. Unii locatari de la ultimele etaje ale blocurilor ies pe balcon şi încearcă să dea jos bucăţile de gheaţă care s-au format de la acoperişuri, dar nu asta e soluţia.

Doborârea ţurţurilor trebuie făcută cu mare atenţie. Un cetăţean a ieşit pe geamul de la bucătărie şi a început să dea jos ţurţurii fără să-i pese că pe trotuar putea trece cineva. „Nu e normal că face aşa. Dacă îi cade cuiva în cap vreo bucată de gheaţă poate să moară. Altfel trebuie procedat”, e de părere un vecin care se uită în sus şi trece mai departe. Este totuşi un caz fericit că un locatar e preocupat să dea jos ţurţurii, căci în cele mai multe zone nimeni nu face asta, deşi este o obligaţie legală curăţarea streşinilor.

Cum trebuie procedat

ISU ARGEŞ reamintește cetățenilor că au responsabilitatea legală de îndepărtare a țurțurilor de gheață formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau  administrează, pentru că, prin desprinderea lor, acestea să nu pună în pericol viaţa trecătorilor sau bunurile materiale. Atunci când există risc iminent de cădere a țurțurilor formați la imobile, proprietarul sau administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizare și marcare a perimetrului expus riscurilor. Intervenția pompierilor se poate realiza doar în situații speciale, atunci când înălțimea  imobilelor sau condițiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acționeze în siguranța pentru îndepărtarea țurțurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email