Când documentele sunt copiate ies lucruri aberante! Angajații Serviciului Pieţe care reprezintă instituţia în organizaţiile internaționale au mai multe obligaţii

La Serviciul Public Pieţe, Târguri și Oboare (SPPTO) din Curtea de Argeș lucrează 12 persoane plus un director. Din cei 12, cinci sunt taxatori iar șase lucrători salubrizare. În aceste condiții e foarte greu de crezut că vreunul dintre ei va reprezenta instituția în cadrul unor întâlniri internaționale. Oricum, dacă se va întâmpla asta, oamenii sunt acoperiți – au un regulament care le spune ce să facă și ce nu.

Mai toate serviciile publice și instituțiile de la Curtea de Argeș au cod de etică. Îi obligă legea să aibă un astfel de document, și cei mai mulți șefi au copiat integral ce au găsit pe internet. Au rezultat astfel lucruri aberante, așa cum este Codul de etică şi de integritate al Serviciul Public Pieţe, Târguri și Oboare.

Un prim capitol al Codului se referă la ”Conduita în cadrul relaţiilor internationale”. Astfel, ”angajații SPPTO care reprezintă instituţia publică în cadrul unor organizaţii internaţionale, instituţii de învăţământ, conferinţe, seminarii şi alte activităţi cu caracter internaţional au obligaţia să promoveze o imagine favorabilă ţării şi instituţiei publice pe care o reprezintă. În relaţiile cu reprezentanţii altor state, angajaţii au obligaţia de a nu exprima opinii personale privind aspecte naţionale sau dispute internaţionale. În deplasările în afara ţării, angajații trebuie să aibă o conduită corespunzătoare regulilor de protocol şi să respecte legile şi obiceiurile ţării gazdă”.

E nevoie de un ”consilier de etică”

În timpul în care sunt la serviciu, nu plecați să reprezinte SPPTO la conferințe, ci mătură prin piață ori încasează taxe, ”angajații instituției au obligaţia să folosească timpul de lucru, precum şi bunurile aparţinând instituţiei publice numai pentru desfăşurarea activităţilor aferente funcţiei deţinute”, dar și ”să propună şi să asigure, potrivit atribuţiilor ce le revin, folosirea utilă şi eficientă a banilor publici, în conformitate cu prevederile legale”.

Codul de etică e treabă serioasă, și trebuie aplicat eficient, iar ”conducătorii instituției au obligația desemnării unui angajat pentru consiliere etică și monitorizarea respectării normelor de conduită”.

De asemenea, consilierea etică”are caracter confidențial și se desfășoară în baza unei solicitări formale adresate consilierului de etică sau la inițiativa sa atunci când din conduita angajatului rezultă nevoia de ameliorare a comportamentului acestuia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email