Când anestezistul e în concediu, nu se naşte la Curtea de Argeş


Femeie proaspăt căsătorită, rămâi însărcinată, te bucuri alături de familie… Nouă luni mergi frecvent la medicul pe care ţi-l alegi, urmezi tratamentele lui, regimul lui, analizele date de el şi speri, cuminte, ca totul să fie bine. Soseşte ceasul,

te iau durerile, te duci la spital. La spital la Curtea de Argeş, evident. Aici ai un şoc, de te dilaţi brusc: nu se naşte în acest loc! Acesta este scenariul real al situaţiei actuale din municipiul nostru. Când anestezistul e în concediu, trebuie să mergi la Piteşti, dacă vrei să salvezi viaţa ta şi a copilului tău. Cam aşa se derulează o perioadă din viaţa unei tinere argeşence, care a avut „ghinionul” să trăiască în oraşul Basarabilor.

 

Un singur anestezist şi un medic rezident la Capitală

De o bucată de vreme, graviduţele din Curtea de Argeş merg să nască la Piteşti, nicidecum pentru că ar fi servicii mai bune, ci pentru că este cea mai apropiată unitate unde se pot opera cezariene sau naşteri normale cu injecţie peridurală. Acest lucru se întâmplă de câte ori medicul anestezist din oraşul nostru e plecat în concediu, are vreo problemă cu copilul sau pur şi simplu se simte rău. Nu e vina anestezistului, Doamne Fereşte, căci are dreptul constituţional la libere şi, în plus, vine de fiecare când e chemat să îşi facă datoria. Însă, la spitalul nostru municipal, care deserveşte 35 de mii de locuitori plus 21 de comune arondate, nu există decât un singur medic anestezist. Al doilea post este ocupat de un medic rezident la Bucureşti, abia în anul II, care urmează să lucreze la Curtea de Argeş tocmai peste vreo 3 ani. „Ministerul Sănătăţii a scos la concurs mai multe posturi şi nu s-a prezentat nimeni. Eu am încercat să le asigur o locuinţă, crezând că acesta ar putea fi motivul pentru care medicii nu vin în oraşul nostru. Deci, condiţii le putem oferi. De asemenea, am făcut un memoriu către primărie, să amenajăm câteva garsoniere în fosta centrală termică din curtea spitalului… Dar medicii nu vor să vină aici şi nu am ce face mai mult”, ne-a declarat directorul Spitalului, dr. Ionela Dăneţ. Aceasta ne-a asigurat că lucrurile au reintrat în normal de ieri: „Medicul anestezist a fost plecat din localitate în concediu, dar acum a revenit în oraş şi am rechemat-o la muncă. Aceasta este situaţia actuală, una nefericită – e adevărat – dar nu depinde de mine”.

Cheltuieli duble dacă naşti la Piteşti

Situaţia este mai mult decât neplăcută, chiar costisitoare şi frustrantă. Mulţi soţi enervaţi şi jigniţi ne-au trimis mailuri să-şi verse oful pe această temă. Iată ce ne-a scris unul dintre ei: „Ce părere aveţi de «satul» Curtea de Argeş… dacă se poate numi şi aşa. Nu îmi vine să cred că în anul 2009 în SPITALUL acestui sat nu se pot face naşteri… dacă aţi pomenit aşa ceva… indiferent pe ce cale… Vă rog să îi luaţi un interviu conducerii acestui aşa-zis «spital municipal», care pare mai degrabă o cocină şi să afle toată lumea ce poamă de spital avem, dacă ei nu pot primi nici măcar o gravidă să îşi nască copilul. Mulţumesc şi urmăresc în continuare cu mare INTERES ziarul vostru. MULTĂ SĂNĂTATE, că de asta avem nevoie”.
Primul motiv de iritare este acela că soţiile lor nasc cu un medic care habar nu are de evoluţia sarcinii, de diverse afecţiuni specifice fiecărei gravide sau de sensibilităţi personale (ceea ce doctorul care a urmărit nouă luni dezvoltarea bebeluşului cunoaşte). Pe de altă parte, totul costă mai mult. Unu: complet neoficial, naşterea în sine e mai costisitoare, pentru că sunt alte „comisioane” percepute de personalul de la Piteşti. Doi: faci cel puţin 1-2 drumuri pe zi de la Curtea de Argeş la Piteşti – bani şi timp în plus. Trei: cine dă asigurări că femeia nu naşte până la spital şi că ajunge cu tot lichidul amniotic înăuntru? Şi toate astea, pentru că spitalul municipal nu poate asigura naşterea. „Ce ne-om face când s-o pensiona actualul medic anestezist, doamna Carmen Androne? Că nu toată lumea îşi permite luxul să dea fuga la Piteşti. Unii nu au maşină şi chiar nu au bani…”, se vaită una dintre proaspetele mămici.
Nu în ultimul rând, este jenant să nu poţi beneficia de spitalul dintr-un municipiu, într-o situaţie absolut naturală, precum naşterea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email