Canalizarea menajeră, deversată direct în râul Argeş

Staţia de epurare a municipiului este un subiect delicat şi sensibil pentru autorităţile locale care au moştenit o mare problemă, poluarea râului Argeş. Deocamdată, se fac demersuri pentru recuperarea banilor alocaţi realizării unei staţii de epurare adevărate şi funcţionale, dar până când problema se va rezolva, toate apele uzate de pe raza municipiului sunt deversate direct în râu. Un consilier local, Ionel Păunescu, a vrut să vadă cu ochii lui cum stau lucrurile la staţia de epurare pe care o are Aquaterm, şi s-a îngrozit.

„La staţia de epurare totul este defect”

„Am avut curiozitatea să vizitez stația de epurare a apei uzate de la Valea Sasului, dată în folosinţă în 1972. Ce vezi acolo te întristează. Acolo totul este DEFECT. Apa este plimbată prin bazinele și conductele rămase necolmatate și apoi deversată în albia râului Argeș. Nici măcar vreun motoraș sau robinet nu mai este de mult funcțional. Deznisipatoarele, separatoarele de grăsimi, decantoarele, pompele, turbinele, motoarele, filtrele(care făceau faţă industriei din anii 80) sunt acum de domeniul trecutului sau mai bine zis științifico-fantasticului. În fiecare lună societatea Aquaterm plăteşte penalităţi Apelor Române de zeci de mii de lei. 5 iunie 2018, de ziua Mondială a Mediului Înconjurător, a fost data limită a ultimatului impus de Garda de Mediu către Aquaterm în privința începerii și demarării de investiții și modernizare a stației de epurare. Nimic nu s-a întâmplat. Societatea va risca amenzi grele iar cea mai mică amendă pleacă de la 70.000 lei”, spune Ionel Păunescu.

Ce-i drept, numai în luna martie SC Aquaterm  a plătit penalităţi în valoare de 7900 de lei pentru că nu are staţie de epurare. Vina nu aparţine însă societăţii Consiliului Local, ci Consiliului Local însuşi. Toate organele cu drept de control în această privinţă au amendat SC Aquaterm de-a lungul anilor din cauza staţiei de epurare, cei aproape 80 de milioane de lei vechi fiind doar ultima amendă. Şi totuşi, în ciuda amenzilor, plătite din banii contribuabililor, staţia de epurare rămâne pe mai departe un vis frumos, vechi de peste cinci ani, şi care tinde să ajungă un coşmar pentru administraţia locală.

Două firme ale aceluiaşi patron au lucrat din greu

După cum ziarul nostru v-a informat în exclusivitate, două firme au lucrat din greu pentru staţia de epurare a municipiului Curtea de Argeş. Studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, pe toate le-au făcut aceste societăţi care aparţin aceleiaşi persoane. Problema este că în primul document staţia de epurare ar fi costat vreo 23 de milioane de lei, iar în al doilea – dublu. Municipalitatea a plătit studiile şi revizuirile studiilor încercând să facă staţia la preţul corect.

Municipiul Curtea de Argeş a avut în Programul de investiţii realizarea unei staţii de epurare care să corespundă normelor şi cerinţelor europene. Finanţarea în valoare de 23.769.554 lei este asigurată prin Programul de Dezvoltare Locală susţinut de Ministerul Dezvoltării Regionale, iar banii încă mai pot fi folosiţi, spun surse oficiale din Primărie. Pentru staţia de epurare s-au făcut deja investiţii. Astfel, în 2014, SC Acolada Construct Bucureşti a realizat studiul de fezabilitate, cu devizul general de 23.769.553,8 lei, iar proiectul tehnic pentru indicatorii tehnico – economici aprobaţi de Consiliul Local în 2014 şi actualizaţi în 2016, a fost făcut de SC Proiectech Construct SRL.

Conform termene.ro, cele două societăţi, Acolada Construct şi Proiectech Construct, aparţin aceleiaşi persoane, Mihai Stan, cu domiciliul în Bucureşti. Cu o firmă a făcut studiul de fezabilitate, iar cu alta a schimbat ce a făcut cu prima, sau cel puţin asta este concluzia la care au ajuns specialiştii din Primărie.

„În urma unei analize finale a Proiectului tehnic în vederea scoaterii la licitaţie a lucrărilor de execuţie, s-a constatat existenţa unei erori materiale conţinută în studiul de fezabilitate, care a dus la subestimarea valorii totale a investiţiei cuprinsă în devizul general. Urmare a acestei analize s-a solicitat societăţii care a întocmit studiul de fezabilitate revizuirea acestuia în corelare directă cu soluţiile tehnico economice detaliate la nivel de Proiect tehnic”, ne declara anterior  Constantin Teodorescu, de la Compartimentul de Investiţii al Primăriei.

Expertiză la revizia studiului de fezabilitate

„S-a realizat revizia 1 a Studiului de fezabilitate de către firma prestatoare a serviciului în ianuarie 2017, cuprinzând direcţiile sesizate, rezultând un deviz general în sumă de 48.209.315 lei”, potrivit referatului întocmit de inspectorul de la Investiţii. El a propus, iar Consiliul Local a  aprobat, „realizarea unei expertize tehnice a Studiului de fezabilitate realizat în 2014 şi a studiului de fezabilitate revizia 1, care să certifice posibilitatea de realizare a unei staţii de epurare corespunzătoare nevoilor municipiului Curtea de Argeş, la un cost corect de execuţie raportat la numărul de locuitori şi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în municipiu”, expertiză care a costat 12.000 de lei dar al cărei rezultat nu e cunoscut deocamdată.

Experţii, plătiţi cu 12.000 de lei trebuie să stabilească unde s-a greşit şi care e suma corectă, 23 ori 48 de milioane, Aquaterm primeşte amendă iar râul este poluat. Nici nu se mai poate şti ce e mai grav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email