Campania electorală scumpeşte apa

Directorul Aquaterm spune că e nevoie de creşterea tarifului la apă şi canal cu „cel mult 10%” pentru ca societatea să se „descurce”

 

În 2012, în campanie, Aquaterm era susţinută de primar, iar primarul era susţinut de Aquaterm. Acum, acuzaţiile curg din ambele părţi

 

La Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Aquaterm SA de miercuri s-a cerut majorarea tarifelor la apă şi canal, cu „cel mult 10%”, conform directorului Ion Bolovan. „Ca să ne descurcăm şi să mergem mai departe trebuie o creştere de maxim 10% a tarifului. Până în 2008 erau două creşteri ale tarifului pe an, a fost un an şi cu trei majorari, iar din 2008 nu au fost decât două”, a spus directorul Ion Bolovan. El spune că la Curtea de Argeş tarifele sunt printre cele mai mici din ţară. „Noi avem cele mai mici tarife, ne întrece Câmpulungul pentru că ei au apă prin cădere, dar avem printre cele mai mici tarife din ţară”, a afirmat directorul Aquaterm. Membrii AGA, consilierii locali, au acceptat punctul de vedere al directorului, dar nu au decis nimic, urmând ca decizia să fie luată probabil după alegerile locale în luna iunie a acestui an.

Ce se spunea în 2012

În iunie 2012, fix în campania electorală pentru alegerile locale, la staţia de apă de la Cerbureni avea loc o conferinţă de presă susţinută de primarul Nicolae Diaconu, candidat la vremea aceea al USL pentru încă un mandat, şi de directorul Ion Bolovan. Conferinţa era o consecinţă a zvonurilor lansate de contracandidaţii lui Nicolae Diaconu conform cărora dacă el va ieşi primar apa se va scumpi din nou. Pe 3 iunie 2012, primarul a prezentat o situaţie a tarifelor la apă – canal din mai multe oraşe şi municipii din ţară, conform căreia Curtea de Argeş se clasează pe locul 16. „La Arad, Voluntari, Covasna, Piteşi, Timişoara, etc., apa este mai scumpă decât la noi, iar la Sibiu, Făgăraş, Târgu Joi sau Câmpulung este mai ieftină, dar diferenţele nu sunt mari”, spunea Diaconu. „Spre exemplu, la Câmpulung apa costă 4,31 lei iar la Curtea de Argeş costă 4,77 lei metrul cub. La Piteşti apa este mult mai scumpă, 7,87 lei metrul cub. NU suntem noi cei mai scumpi din ţară, e scump pentru locuitorii municipiului pentru că veniturile sunt foarte mici”, a mai spus primarul Nicolae Diaconu. Tarifele despre care vorbea erau cele valabile în 2012.

Staţia de la Cerbureni este cea la care apa preluată din priza de apă de la Oeşti este tratată. „S-au făcut aici în ultimii doi ani investiţii de 5 miliarde de lei vechi, un miliard venind de la Consiliul Judeţean”, a mai declarat Diaconu în 2012.

„Am obţinut autorizarea de la Ministerul Sănătăţii, pentru ca să nu mai mergem la alte laboratoare să facem analize. Nu sunt multe laboratoare ca al nostru în ţară”, a afirmat şi Ion Bolovan. Laboratorul Staţiei de tratare a apei de la Cerbureni este unul dintre puţinele din ţară certificat de Minister, iar primarul Diaconu şi directorul Bolovan îi asigurau pe argeşeni că „apa este totdeauna potabilă”. Doar turbiditatea, culoarea închisă, poate fi uneori peste limite, dar aceasta este cauzată de aluviunile care intră în lacul de la Oeşti atunci când plouă foarte mult iar cei de la Hidroelectrica nu uzinează.

Ce s-a întâmplat în mandatele anterioare

„În mandatul anterior, (2004 – 2008, când primar era Gheorghe Nicuţ – n.n.), apa s-a scumpit cu 84% iar canalul cu 104%, pe când în ultimii patru ani apa s-a scumpit cu 44% iar canalul cu 65%. În acest mandat creşterea a fost de jumătate faţă de perioada 2004 – 2008, iar cu aceste noi tarife s-au făcut investiţii, a fost autorizat laboratorul şi a fost plătită datoria istorică la AVAS. Nu ştiu ce s-a făcut în perioada 2004 – 2008, dacă în 2008, când am preluat mandatul, am găsit ce am găsit la staţia de la Cerbureni…”, a mai spus în 2012 primarul Nicolae Diaconu.

Fostul primar, Gheorghe Nicuţ, pe vremea căruia apa şi canalul s-au scumpit mult, conform declaraţiilor primarului actual, şi-a exprimat nedumerirea vizavi de acurateţea calculelor făcute de Diaconu. Declaraţia este tot din 2012 „Dacă aceste calcule sunt făcute de dl. Bolovan am toate motivele să cred că sunt bune. Nu înţeleg, dacă s-a spus că s-au făcut investiţii, de ce nu e apa mai bună acum, e doar mai scumpă?! A crescut preţul apei cu 50% dintr-odată, pe când în mandatul anterior a ajuns de la 2,5 lei la 3,2 lei în trei tranşe. Se încasează 2,25 miliarde de lei brut pe lună, 30 de miliarde de lei în 12 luni”, a comentat Nicuţ în 2012.

În ciuda discuţiilor pur electorale, în 2010 tarifele cu crescut cu 25 %. Apoi, la 1 iulie 2014, utilităţile s-au scumpit din nou la Curtea de Argeş. La apă tariful a fost majorat  de la 2,64 de lei, fără TVA, la 3,15 lei, fără TVA, iar la canalizare, de la 1,21 lei fără TVA la 1,46, fără TVA. Noile tarife au ajuns la 3,91, apa, şi 1,81 canalul, scumpirea fiind de aproximativ 20%.

O prietenie stricată rău

Dacă în 2012 Nicolae Diaconu şi Ion Bolovan apăreau umăr la umăr şi se apărau împreună şi unul pe celălalt de zvonurile pedeliştilor, acum sunt mai mult decât separaţi, dacă se poate pune aşa. Primarul Diaconu îl acuză pe Bolovan că i-a cerut documente şi nu a vrut să i le dea, Bolovan spune că a dat toate actele, şi pe cele care nu trebuia.

Tensiunile sunt cauzate de fapt de licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului de apă şi canalizare, licitaţie care trebuie să aibă loc în curând. Ion Bolovan spune că Aquaterm se va prezenta la licitaţie, dar acuză „interese diverse”.

 

Concluzia Adunării Generale a fost că decizia referitoare la creşterea tarifului trebuie luată, dar după alegeri, „cine o mai fi pe aici”; după cum s-a exprimat Ion Bolovan iar consilierii au zâmbit cam albastru, căci unii dintre ei nu vor mai face parte din Consiliu după alegerile din iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email