Cămătarii argeşeni, călcaţi de procurori

Ieri, 61 de percheziţii au avut loc la mai multe sedii de firmă dar și la locuințele mai multor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare specializată pe șantaj, cămătărie, spălare de bani și evaziune fiscală. 11 persoane sunt bănuite că ar fi derulat activităţi economice fictive, pentru acoperirea activităţilor de cămătărie, prin intermediul unor societăţi comerciale unde sunt asociaţi ori administratori.
Potrivit unui comunicat DIICOT, suspecții cercetați au acționat în mod coordonat,  împrumutând sume de bani importante cu o dobândă cuprinsă între 3% şi 10% mai multor persoane, unele dintre acestea administrând societăţi comerciale cunoscute la nivel local.
În condițiile în care persoanele nu puteau plăti sumele împrumutate și dobânda stabilită, suspecții le ameninţau cu bătaia pe ele şi pe apropiaţii lor.
Persoanele împrumutate – administratori de firmă, copiii oamenilor cu bani
Persoanele împrumutate de membrii grupului infracţional organizat sunt, de regulă, administratori ai unor societăţi comerciale care deţin în patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezintă o garanţie pentru recuperarea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor.
O altă categorie de persoane împrumutate de membrii grupului infracţional o reprezintă fiii unor persoane  cu potențial financiar din judeţul Argeş, aceştia fiind atraşi în cercul de „prieteni” ai suspecților și  împrumutaţi cu sume de bani din ce în ce mai mari pe care nu le mai puteau restitui fără ajutorul părinţilor. Dobânda percepută era între 4% și 10% lunar, în cazul sumelor de bani împrumutate pe o durată mare de timp și peste  5% în cazul sumelor de bani împrumutate pentru perioade de timp scurte.
O a treia categorie o reprezintă persoane care, fără a avea o situaţie financiară foarte bună,  împrumută sume mai mici de bani, pentru restituirea banilor urmând să răspundă şi persoanele prin intermediul cărora aceştia au ajuns să-i cunoască pe membrii grupului infracţional. Procurorii DIICOT spun că există indicii potrivit cărora membrii grupului infracțional organizat au acordat împrumuturi de peste un milion de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email