Câini capturaţi la Curtea de Argeş, „pierduţi” la Piteşti

Problema câinilor maidanezi este de maximă actualitate la Curtea de Argeş. Comunitatea este împărţită în două, iubitorii de animale care vor să-i salveze, să-i adopte ei sau să fie daţi spre adopţie în alte ţări, şi cei care sunt speriaţi de haitele care umblă prin cartiere. Vă informam în ultimul număr al ziarului nostru că Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC) a primit din bugetul local 45.000 de lei pentru capturarea a 100 – 150 de câini maidanezi de pe străzile din Curtea de Argeş. La mai mult de o lună de la primirea banilor au fost prinşi 13 câini, o haită care se adunase în faţa sălii de sport şi a complexului de nataţie. Cetăţenii care folosesc sala de sport şi cei care merg la înot s-au revoltat pentru că nu puteau să intre în cele două clădiri din cauza câinilor. SPGC a căutat pe sistemul electronic de achiziţii publice o firmă dispusă să adune câinii, iar firma a trecut la treabă.

Directorul SPGC, Ioan Ghiţă, ne spunea că „O zi a prins, deparazitat şi transportat câini firma respectivă, care are un adăpost la Câmpina, apoi activitatea s-a blocat”, şi că SPGC a plătit 250 de lei pentru fiecare dintre cei 13 câini.Tot în ultimul număr al ziarului vă spuneam că motivul pentru care societatea s-a retras este o sesizare trimisă la Primărie de către o asociaţie a iubitorilor de animale cu sediul în Piteşti. La Primărie, sesizarea pare să fie secret de stat, căci Adriana Ciorbaru, şeful Biroului Domeniului Public şi Privat ne-a spus să luăm legătura cu SPGC pentru acest document. Ori nu e important, deşi ar trebui să fie având în vedere numărul mare ai maidanezilor de pe străzi, ori este altceva la mijloc.

Şeful asociaţiei care a făcut sesizarea se pare că a recuperat 13 câini de la Câmpina şi i-a adus la un adăpost de la Curtea de Argeş. Asta era informaţia de acum câteva zile, dar lucrurile par mult mai grave.

Un adăpost „al groazei”

 

Doctoriţa Luana Stănciulescu a postat pe facebook un mesaj pe acest subiect. „Niște hingheri din alt județ, Prahova, au capturat în urmă cu aproape o lună, mai mulți câini din Curtea de Argeș.
Pentru a-i transporta
într-un adăpost al groazei, tocmai la Câmpina.
De atunci, deși eu și o familie prietenă ne-am interesat imediat, dorind să ne recuperăm cei doi câini, ne-am izbit de cele mai halucinante răspunsuri.
Ba că au scăpat din mașină și nu au observat decât atunci când au ajuns la destinație….ba că de fapt s-ar fi întâmplat pe traseu, până la localitatea Florești (și să îi căutăm pe drum, până acolo) și, ultimul răspuns…cel mai ,, cel”, cică ar fi scăpat chiar în Curtea de Argeș și probabil ar fi și murit (cel alb negru), că a sărit direct în râu.
Astăzi (joi – n.a.),eu și prietenii mei,am aflat că, mulțumită vouă,o a treia persoană care s-a interesat de câinele lui,a aflat că cineva l-a zărit in Pitești, în zona Prundu, adică fix spre ieșirea din Pitești pe unde duba mergea spre Câmpina.
Poate că pe acolo le-au dat drumul… naiba mai știe.
Poate că cineva îi va zări și pe ai noștri. (…)”, scrie Luana Stănciulescu.

SPGC nu se mai ocupă de ecarisaj de la 1 ianuarie

De fapt, mai mulţi iubitori de animale semnalează faptul că unii dintre cei 13 câini au fost văzuţi în diferite locuri, semn că nu au ajuns la Câmpina. Lucrurile par grave şi sunt ciudate.

Cert este că SPGC se mai ocupă de câinii maidanezi până pe 31 decembrie, pentru serviciul de ecarisaj i-a fost dat de Consiliul Local până la această dată, spune directorul Ioan Ghiţă. „După 1 ianuarie probabil că serviciul de ecarisaj va fi scos la licitaţie pentru concesiune. Ştiu că două asociaţii de iubitori de animale au solicitat concesionarea acestui serviciu, şi probabil că se vor prezenta la licitaţie”,e de părere Ioan Ghiţă. El mai spune că şi firma care a prins 13 câini este interesată de concesiune nu de contracte punctuale pe un anumit număr de câini.

E trist ce se întâmplă. E clar că nu au nicio vină câinii deşi sunt cei mai vânaţi din toate părţile. Iubitorii de animale trebuie să-i ţănă în curte sau în apartament dacă vor să aibă grijă de ei şi să-şi asume asta. Capturarea lor şi găzduirea la un adăpost civilizat este o soluţie, dar eutanasierea ar trebui să fie chiar ultima măsură care se ia.

Locuitorii municipiului vor însă să meargă pe stradă fără să se teamă de maidanezi, iar acest lucru nu se poate acum. Directorul Ghiţă recunoaşte că a auzit de câinii sau câinele „pierdut” prin cartierul piteştean Prundu, dar zice că nu poate face nimic. SPGC a încheiat un contract cu o firmă, iar firma trebuie să se ocupe de ei până la capăt. Se vede treaba că nu s-a întâmplat aşa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email