Caietele de sarcini pentru licitaţii la Curtea de Argeş se fac doar pentru „prieteni”

Promovarea municipiului are nevoie de un cort care să conţină „stâlpi de lemn sau aluminiu având dimensiuni la bază de 3 X 3metri, cu o înăţtime de 2,5 metri, îmbrăcaţi în pânză de sac sau in”
Edilii de la Curtea de Argeş se laudă cu proiectele multe pentru care au obţinut finanţare, şi în urma cărora municipiul ar trebui să devonă raiul pe pământ. Cum în doi ani şi jumătate nu s-a făcut nimic în oraş, acum, pe ultima sută de metri, apele se agită la Curtea de Argeş. Multe proiecte au fost aprobate şi au finanţare, şi aproape la fel de multe au liictaţiile contestate. Nici nu e mirare dacă avem în vedere cum se fac caietele de sarcini. Vă prezentăm mai jos un caz revoltător. Este vorba despre un astfel de caiet de sarcini, extrem de restricitv, realizat pentru o licitaţie pentru proiectul „Curtea Domnească de Argeş – capitala turismului românesc”.
Obiectivul procedurii de achiziţie este „. Achiziţie publică pentru Servicii de proiectare tehnică, amplasament expoziţional, servicii organizare expoziţii si închiriere standuri pentru proiectul Curtea Domneas­că de Arges – capitala turismului românesc, iar licitaţia va avea loc în luna mai. Prevederile caietului de sarcini sunt de-a dreptul aiuritoare, făcute parcă după pliantul unui cort pe care îl are cel care trebuie să câştige.
Condiţii aiuritoare
Iată ce condiţii trebuie să îndeplinească cel care vrea să participe la licitaţii. „Se vor realiza servicii de proiectare tehnică pentru un complex expoziţional montat outdoor, suprafaţa totală fiind de minim 150 metri pătraţi. Se vor asigură servicii de închiriere a unui cort cu expunere outdoor, unde vor fi amplasate 20 standuri închiriate pentru expozanţii locali, factori implicaţi în dezvoltarea turismului local. Vor fi realizate servicii de proiectare tehnică şi amplasament a complexului expoziţional, se vor închiria standuri expoziţie locală, va fi realizată şi asigurată organizarea expoziţiei”. Până aici sunt lucruri pe care le trece toată lumea într-un astfel de document, luate cu „copy paste” din cine ştie c e documentaţie. Partea cea mai interesantă abia de acum începe, odată cu descrierea extrem de amănunţită a cortului în care va funcţiona expoziţia.
Cine are cortul?!
„Cortul montat va fi amenajat că spaţiu de depozitare flexibil, uşor de montat, fiind realizat dintr-o structură metalică din OL acoperită cu pânză PVC,  din material textil,  impregnată cu straturi de PVC, impermeabilă, având o rezistenţă foarte ridicată la tensiuni de întindere şi rupere ce poate fi detaşabila, în funcţie de solicitare. Cortul va avea o dimensiune de 15 metri deschidere, fără stâlpi intermediari, având o lungime de 40 metri. Înălţimea la streaşină va fi cuprinsă între 2,2 – 6 metri, având o înălţime pe vârf de maxim 8 metri, iar pentru acces, vor fi utilizate uşi confecţionate din PVC.  Spaţiul va fi compartimentat în alte 20 spaţii mai mici unde vor fi montate 20 de standuri expoziţionale de 6 metri pătraţi fiecare stand. Acestea vor fi amplasate în lung, în spaţiile lateralele, câte 10 standuri pe fiecare parte, lăsând un culoar de 5 metri între standuri. Standurile vor fi confecţionate din stâlpi de lemn sau aluminiu având dimensiuni la bază de 3 X 3metri, cu o înălţime de 2,5 metri, îmbrăcaţi în pânză de sac sau în, standurile fiind deschise către culoarul de acces, iar pe 3 din pereţii laterali (spate şi laterale). Fiecare stând va avea un panou unde vor fi afişate date ale expozantului (nume, logo, etc), o masă de dimensiuni medii (maxim 1×1 metri) şi două scaune. Complexul expoziţional va beneficia de o plasmă amplasată la sfârşitul culoarului, în faţă căreia va fi amplasată o masă din lemn cu 6 scaune disponibile pentru vizitatori”. Interesant sau nu?! Mai ales că atunci când Primăria s-a prezentat şa Târgul de Turism de la Romexpo, după cum v-a informat ziarul nostru, edilii nu au avut deloc aceeaşi grijă la detalii, standul Curţii de Argeş fiind cel mai slab din tot târgul.
Cine este „expertul cheie”
Şi asta nu e tot. În cadrul aceluiaşi proiect de promovare turistică a municipiului, „Curtea Dom­nească de Argeş – capitala turismului românesc”, cerinţele sunt mari şi în ceea ce priveşte personalul implicat în realizarea lucrărilor. Spre exemplu, trebuie să existe „Expertul cheie nr. 1: Coordonator proiect”, care să aibă studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă şi diplomă de manager de proiect şi alţi „experţi cheie” – expert logistică şi arhitect cu drept de semnătură. Problema este ce instituţie de învăţământ din România pregăteşte „experţi cheie”. Sau, cine are o astfel de diplomă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email