Ca să aibă bani de pâine, bătrânii îşi vând lucrurile în târg

În ultima vreme la intrarea în apropierea târgului, au apărut mai mulţi oameni, majoritatea pensionari, care au întins folii de celofan pe jos şi vând diverse produse. La ei poţi găsi absolut orice, de la creioane colorate, chei vechi şi prize până la casete audio, radio casetofoane şi televizoare. Sărăcia i-a împins pe aceşti oameni să recurgă la această metodă, de a-şi vinde lucrurile din casă. „Am venit şi eu să câştig ceva bani. Nu ne mai ajung banii, acum aţi văzut că ne taie şi pensiile. Să-l ia dracu de guvern, că ăştia vor să ne omoare. Am şi eu câteva lucruri de care nu mai am nevoie şi am venit să le dau. Nu prea cumpără nimeni. Rar când are nevoie cineva de vreo cheie sau un furtun mai vin pe la noi să cumpere. Şi 10 lei dacă îi fac într-o zi pentru mine e bine”, spune unul dintre bătrâni. Oamenii cred că în perioada următoare se vor descurca foarte greu. Micşorarea pensiilor îi sperie pe mulţi dintre ei, iar grija zilei de mâine este din ce în mai apăsătoare. „Cred că vom muri de foame noi ăştia bătrâni. Am pensie de 640 de lei, dacă mai taie din ea eu cu ce rămân. După 40 de ani de muncă am ajuns bătaia de joc a ţării. Uitaţi-vă că am ajuns să vindem din casă ca să putem trăi”, spune un alt bătrân în timp ce încearcă să vândă un casetofon unei tinere.

„Oricum nu mai faceţi sala de sport, duceţi-ne înapoi la stadion!”

La doi paşi de locul în care pensionarii încearcă să îşi vândă sărăcia începe târgul second hand. Comercianţii de aici spun că după o lună de zile în care târgul s-a desfăşurat în noua locaţie, vânzările au scăzut foarte mult, iar numărul clienţilor este din ce în ce mai mic. Ieri, deşi vremea de afară a fost foarte frumoasă, prin târgul second-hand erau doar câţiva argeşeni care răscoleau grămezile de haine, căutând cele mai ieftine produse. „Nu s-a schimbat nimic de când am venit aici. Uitaţi-vă că suntem noi comercianţii mai mulţi decât clienţii. Ce treabă să facem? A fost şi vreme urâtă în ultimele săptămâni. Aici dacă dă o ploaie pe la ora 12:00 nu mai vine nimeni toată ziua. Acolo lângă stadion era mai bine, că imediat pune omul mâna pe un cărucior şi intra în supermarket să scape de ploaie”, spune supărat Marius, unul dintre comercianţi.

„Măcar să astupe groapa aia, că se fac de râs”

Mai mult, vânzătorii spun că era normal ca târgul să se desfăşoare în vechea locaţie, până în momentul în care începeau lucrările la sala de sport a municipiului. Deşi a trecut o lună de zile de la mutare târgului, lucrările la noua sală de sport nu au început. „Fac pariu că acolo nu va fi niciodată o sală de sport. Măcar să astupe groapa aia că se fac de râs. Nu vedeţi că nu mai sunt bani. Cu ce să mai construiască sala? Aşa va rămâne. Mai bine ar amenaja spaţiul aşa cum trebuie şi ar muta târgul din nou. Lumea nu mai are bani şi asta se cunoaşte. Se alege praful de ţara asta”, spune un alt vânzător.
Nici argeşenilor nu le-a căzut prea bine această mutare într-o nouă locaţie, oamenii plângându-se de distanţa prea mare până la târg. Însă, în ciuda acestui lucru, argeşenii spun că vor veni mereu la „molia”, pentru că doar aici găsesc haine la preţurile pe care şi le permit. „Nu mai vin foarte des la târg că este cam departe. Dar de multe ori sunt obligată din cauza banilor, care sunt din ce în ce mai puţini. Nu ştiu ce vom face. Văd că salariile scad, pensiile la fel, şi o să fie foarte greu. La târg cu 30 de lei mă îmbrac foarte bine”, spune Elena Bacria, din municipiu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email