Bulevardul Basarabilor ar putea fi închis circulației rutiere

Dezbaterea publică a Strategiei de dezvoltare a municipiului în perioada 2021 – 2027 a adus propuneri controversate

Specialiștii care au făcut Strategia integrată de dezvoltare urbană a municipiului Curtea de Argeș în perioada 2021 – 2027 cred că cea mai bună soluție pentru oraș ar fi ca Bulevardul Basarabilor să fie închis pentru mașini. ”Am propus ca Bulevardul să fie închis circulației rutiere. Nu este o chestiune simplă, dar ar putea fi soluția pentru poluare, trafic, etc. În orașele în care s-a făcut asta au înflorit afacerile, toată zona s-a dinamizat ”, a explicat reprezentantul firmei care a făcut Strategia de dezvoltare, iar omul de afaceri Liviu Nicolae a reacționat imediat – ”Păi și noi ce să facem?! Ne luăm elicoptere?!”. Interlocutorul său a spus atunci că ”există varianta să fie închis doar în week end”.

Discuția s-a purtat vineri, la Primărie, la dezbaterea publică a  Strategiei integrate de dezvoltare urbană a municipiului Curtea de Argeș în perioada 2021 – 2027. Au fost prezenți câțiva angajați ai Primăriei, reprezentanți ai unor firme, etc.

După ce va fi gata, Strategia va fi aprobată de Consiliul Local și va deveni ”un instrument foarte important pentru proiectele Primăriei”, conform specialiștilor prezenți la dezbatere, autorii strategiei.

90% din tineri vor să plece din oraș și să nu se mai întoarcă

Încă de la început aceștia au spus că ”deși Curtea de Argeș are o imagine bună, este sub un mare semn de exclamare, acela al declinului demografic”. O problemă foarte mare este că pleacă tinerii din oraș, 90% din cei cu care au vorbit au spus că vor peca din oraș și nu se vor mai întoarce.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, la începutul anului 2021 (1 ianuarie), în municipiul Curtea de Argeș locuiau 31.900 persoane. În perioada 2020 – 2021, la nivelul municipiului Curtea de Argeș, evoluția populației după domiciliu a înregistrat o scădere. Astfel, tendința demografică medie raportată în această perioadă a fost caracterizată de o pierdere cu 5,3% din populația anuală. În acest caz, la nivelul municipiului Curtea de Argeș, s-a înregistrat cea mai mare scădere a populației, în perioada menționată anterior, comparativ atât cu media populației totale din regiunea de Sud-Muntenia (- 4,35%) și media populației din mediul urban din regiunea de SudMuntenia (-3,60%), cât și cu media populației totale din județul Argeș (-2,90%) și media populației din mediul urban din județul Argeș (- 3,90%). Raportat la 1 ianuarie 2000, în municipiul Curtea de Argeș sa înregistrat o scădere cu 12,4%, în anul 2021, se arată în Strategie de dezvoltare.

În anul 2021, analiza comparativă a piramidei vârstelor, din municipiul Curtea de Argeș, arată o scădere a numărului de persoane tinere (0 – 19 ani) cu 35,24% și a persoanelor adulte (20 – 60 ani) cu 17,30%, comparativ cu anul 2010. Persoanele vârstnice (> 61 ani) au înregistrat o creștere în anul 2021 cu 69,91%, comparativ cu anul 2010. Structura pe vârstă a populației din municipiul Curtea de Argeș, arată că persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani reprezentau 11,17% din totalul populației la 1 iulie 2021, în timp ce persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 64 de ani reprezentau 71,36% din total, restul de aproximativ 17,47% din populație fiind persoane vârstnice (cu vârsta de cel puțin 65 de ani).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email