Bugetul local se naşte în chinuri mari şi pe tăcute

Dl. primar Nicolae Diaconu lucrează zi şi noapte la bugetul local, nu poate vorbi la telefon, nu poate mânca, nu poate dormi, nu merge acasă, nu bea cafea, nu face nimic până când bugetul nu va fi gata. Banii oraşului şi bunăstarea cetăţenilor sunt preocuparea, obsesia, în sens bun, viaţa domnului primar. Cel ales de argeşeni este obsedat de ideea că anul acesta oraşul are ceva bani şi nu se poate decide cui să-i dea, pentru ce lucrări. Şeful administraţiei publice locale a slăbit şi are cearcăne şi riduri de la lupta pe care o duce de ceva timp şi cu nenorociţii care încearcă să-i deturneze atenţia, puterile şi timpul de la cel mai important proiect – bugetul Curţii de Argeş pe 2014.
Da, se lucrează în aceste zile la buget, în Cabinetul nr.1 din Primărie, căci al doilea Cabinet nu prea are habar de ce se pune la cale. Informaţiile importante circulă de la etajul 1 până la etajul al treilea, la un birou plin de fum şi de dosare. Acolo se împarte caşcavalul şi probabil că acolo se ştiu şi firmele care vor lua banii.
Dl. primar are mari probleme de comunicare, presa locală a scris de multe ori despre asta, dar fără succes. Ce se întâmplă la Primărie trebuie să rămână acolo, pare să fie motto-ul actualei administraţii locale, căci întrebările incomode nu îşi au locul într-o instituţie de stat, cu atât mai puţin într-o Primărie. Nimeni nu trebuie să afle cum şi pe ce s-au cheltuit banii, cine i-a luat, cine şi cum i-a împărţit, căci, nu-i aşa, trăim într-un sistem închis, altul decât în alte părţi.
Curtea de Argeş este o republică separată de restul ţării, guvernată de propriile legi, şi condusă pe tăcute dar pe făcute de unii. În timp ce în alte locuri, inclusiv sau mai ales în Argeş, comunicarea cu cetăţenii şi cu presa ca reprezentant al cetăţenilor şi ca mijloc de informare în masă, este una dintre cele mai importante atribuţii sau activităţi ale instituţiilor, la Curtea de Argeş e fix pe dos. Alţii ies în conferinţe de presă, la audienţe, în dezbateri publice şi răspund întrebărilor legate de comunitatea care i-a ales. La Curtea de Argeş dl. primar fuge ca dracu’ de tămâie de presă şi de cetăţeni, motivând totala lipsă de transparenţă prin faptul că e ocupat. Nu pot să mă întreb cum primarul Piteştiului, spre exemplu, reuşeşte să-şi facă timp săptămânal pentru o conferinţă de presă, dar şi pentru a se întâlni cu cetăţenii, cum primarul de la Câmpulung sau Mioveni pot face asta, numai dl. Diaconu de la Curtea de Argeş nu.
Acum se lucrează la buget. Ce se face, ce nu se face, cât se dă, pentru ce se dă, sunt lucruri pe care cetăţenii au dreptul să le ştie acum, când se face bugetul. Dacă măcar un cetăţean are o propunere bună pentru oraş dl. primar e obligat să o ia în considerare. Legea îl obligă, numai că la Curtea de Argeş legea pare să fie ca în bancul acela în care doar cei mici sunt opriţi, căci cei mari o pot sări. Oricum, scenariul e acelaşi ca anul trecut – dezbaterea bugetului, obligatorie prin lege, va fi anunţată pe site-ul Primăriei cu o oră înainte să aibă loc, nu va veni nimeni, şedinţa de Consiliu Local în care va fi adoptat bugetul, şedinţă publică dar la care iarăşi nu va lua parte niciun cetăţean căci dl. primar va avea grijă să nu o anunţe, va dura şapte minute, iar votanţii vor afla prea târziu ce li se pregăteşte pentru anul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email