Bătăile în unităţile de învăţământ reprezintă un fenomen des întâlnit în şcolile din Curtea de Argeş şi comunele din jurul municipiului. De cele mai multe ori, conflictele între elevi pornesc de la violenţa verbală, care dă naştere violentei fizice. Problema este că de cele mai multe ori, conducerea şcolilor „muşamalizează” conflictele, pentru păstrarea reputaţiei instituţiei de învăţământ, fără să ia în calcul repercusiunile.
Referitor la cazul cu elevul de la clasa a XI-a, de la Grup Şcolar Forestier, bătut crunt de alţi doi băieţi, elevi şi ei, unul la acelaşi liceu şi celălalt la un liceu din Piteşti, conducerea instituţiei ne-a informat că s-a găsit o soluţie de pedepsire a celor vinovaţi. „În cadrul Consiliului Profesoral, la care a participat şi o comisie de la Inspectoratul Şcolar Judeţean s-a hotărât faptul că elevul, Daniel Leu, de la clasa a XII-a, cel care l-a bătut pe elevul de clasa a XI-a, va fi mutat disciplinar la o altă unitate şcolară. Urmează ca acesta să ne prezinte opţiunea sa”, a spus Gheorghe Popa, directorul Grupului Şcolar Forestier. Cazul se află în prezent în anchetă la Poliţia din Curtea de Argeş, urmând ca în funcţie de numărul de îngrijiri medicale pe care le necesită adolescentul bătut, cei doi agresori să primească pedeapsa pe care o merită.
Sancţiuni pentru elevii indisciplinaţi
Acest caz nu este singurul care a avut loc în şcolile din municipiu. O statistică realizată la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean arată faptul că în primul semestru al acestui an şcolar au avut loc „oficial” alte trei conflicte în care au fost implicaţi elevi şi chiar profesori. Vă prezentăm cazurile de violenţă raportate de către directorii instituţiilor respective:
n La Şcoala cu clasele I-VIII din sat Oeşti, comuna Corbeni a avut loc un incident între profesorul de serviciu şi un fost elev al şcolii respective, caz în care s-au luat măsurile de rigoare şi anume fostul elev a fost sancţionat contravenţional cu amendă de către Poliţie.
n La Şcoala cu clasele I-VIII din sat Căpăţâneni, comuna Arefu un elev a fost agresat fizic de un alt elev, care ulterior a fpst sancţionat prin scăderea notei la purtare.
n La Grup Şcolar Auto din Curtea de Argeş au existat mai multe altercaţii între elevi, care au constat în agresiuni verbale, loviri uşoare, precum şi un caz de încercare de escrocare de bani, dar care nu a fost finalizat. Toate au fost rezolvate cu ajutorul poliţiştilor de proximitate din Curtea de Argeş.
Pentru a evita conflictele între elevii şcolii, cât mai ales între elevi ai şcolii şi alţii de la alte licee, unele instituţii de învăţământ şi-au luat câteva măsuri de protecţie, cum ar fi montarea unor sisteme de supraveghere video, realizarea unor legitimaţii pentru toţi elevii şi a cartelelor magnetice pentru accesul profesorilor în instituţie.
Conflictele între elevi sunt rezolvate de Poliţie sau Jandarmerie
De siguranţa elevilor, pe lângă cei din conducerea şcolilor, se ocupă atât jandarmii, cât şi poliţiştii, care patrulează zilnic în zona instituţiilor de învăţământ şi chiar fac controale în incinta acestora. „În fiecare zi la fiecare unitate şcolară sunt prezenţi agenţii Biroului de Ordine Publică sau jandarmi. Aceştia fac patrule în zona şcolilor, intră în incinta lor, unde iau legătura cu profesorii de serviciu pentru a vedea care este situaţia din ziua respectivă. În cazul unei altercaţii, aceştia pot interveni pentru aplanarea stării conflictuale”, a spus comisar şef Traian Ene, şeful Biroului Ordine Publică din cadrul poliţiei Curtea de Argeş.
Reputaţia şcolii mult mai importantă decât elevii
Pentru mulţi directori ai unităţilor şcolare reputaţia instituţiilor de învâţământ pare a fi mult mai importantă decât siguranţa elevilor. Acest lucru este demonstrat prin faptul că au omis să raporteze superiorilor lor anumite evenimente în care au fost implicaţi direct elevii şcolilor lor. Muşamalizarea unor cazuri duce întotdeauna la producerea altor conflicte. „De la începutul anului 2009 am întâlnit trei cazuri, peste care nu trebuie să trecem pentru siguranţa elevilor. Este vorba despre un conflict iscat între doi elevi în faţa Colegiului Naţional Vlaicu Vodă, despre o bătaie dintre un elev de la acelaşi liceu şi alţi doi elevi de la Grup Şcolar Auto într-un microbuz de transport persoane şi de elevul de la Grup Şcolar Forestier, care a fost bătut pe holurile liceului de alţi doi elevi. În toate cazurile au intervenit rapid poliţiştii sau jandarmii. Elevii au fost sancţionaţi corespunzător”, a adăugat comisarul şef Traian Ene.
Din păcate, de cele mai multe ori violenţa între elevi poate duce şi la gesturi necugetate ale unora dintre aceştia, mai slabi de înger. Un bun exemplu este cazul cu elevul de la Grup Şcolar Ferdinand I, care, speriat de o bătaie promisă de alţi elevi, a ameninţat că se aruncă pe geam de la etajul I al liceului respectiv. Norocul său a fost că a intervenit o profesoară , care l-a convins să se îndepărteze de fereastră.