Bărbat devorat de urs!


Ceea ce era previzibil, având în vedere înmulţirea urşilor în zona noastră (cu sau fără ajutorul autorităţilor) s-a petrecut. Un bătrân de 75 de ani din Corbeni a pierit devorat de un urs, în grădina sa de lângă pădure. Macabra descoperire a fost făcută de soţia bărbatului, care şi-a găsit soţul în agonie, chiar în timp de fiara îl mânca. Disperată, femeia a fugit în sat după ajutor, iar vecinii s-au înarmat cu furci şi topoare şi au plecat în căutarea ursului. A urmat o adevărată luptă cu fiara care părea turbată, însă în cele din urmă oamenii au reuşit să omoare ursul. Pentru vecinul lor, nu a mai fost nimic de făcut. Bătrânul fusese mâncat de viu, de ursul înfometat.

Patru bărbaţi cu furci şi bâte s-au luptat cu ursul

Sâmbătă de dimineaţă, sătenii din Corbeni au plecat să adune fânul şi să facă curat în grădinile pe care le aveau lângă pădure. Obişnuiau să se întoarcă acasă, după prânz, ca să ia masa în familie. Vasile Năftică, însă, nu s-a mai întors, şi spre seară, soţia lui a plecat să îl caute. “ Ecaterina (n.r. – soţia lui Vasile) a intrat în grădină şi l-a strigat pe Vasile. Atunci a văzut la câţiva metri o namilă de urs care muşca din soţul ei. Apoi a fugit în sat, ţipând ca din gură de şarpe şi aşa am aflat de nenorocire”, spun vecinii celor doi soţi. În speranţa că îl mai pot salva pe bătrân, patru sătenii au plecat spre pădure. Nu aveau puşti sau alte arme aşa că au luat cu ei doar nişte bâte, un topor şi o furcă. “Am crezut că poate îl mai salvăm pe Vasile. Am luat ce am găsit la îndemână şi ne-am urcat în tractor. Am plecat doar noi patru”, povestesc vecinii bătrânului. În momentul în care s-au apropiat de locul unde era grădina familiei Năftică, animalul s-a năspustit şi asupra lor.

„Era destul de slab, dar era puternic”

Oamenii spun că animalul părea turbat şi nu s-a speriat nici măcar când a auzit zgomotul de la motorul tractorului. “Cum am oprit, a venit direct spre noi. Era destul de slab, dar era puternic. Dintr-o dată s-a năpustit asupra noastră. Am sărit şi noi cu furca şi cu toporul şi abia am putut să îl doborâm. Dacă nu aveam toporul, precis ne omora şi pe noi”, spunea unul dintre bărbaţii care s-a luptat cu fiara. După ce s-au convins că ursul era fără suflare, oamenii au plecat să vadă dacă îl mai pot ajuta pe bătrân. Au avut parte de un scenariu de groază: trupul vecinului fusese sfârtecat de animalul flămând. Apoape că nu mai avea un picior şi una dinte mâini prezenta urme de muşcături. Bătrânul avea urme de zgârieturi pe faţă şi lângă el avea o bâtă cu care, probabil, încercase să se apere.

Se pare că ursul era turbat

Imediat la faţa locului au sosit poliţişti şi reprezentanţi ai Asociaţiei Pescarilor şi vânătorilor. Se pare că ursul avea aproximativ cinci ani, era slăbit, bolnav şi e posibil chiar să fi fost turbat. Animalul a fost transportat la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Argeş, şi în zilele următoare se va şti cu exactitate de ce boală suferea. “Cu siguranţă suferă de o boală, pentru că nu arată ca un urs normal. Nu este exclus nici să fie turbat” a declarat Sorin Bulimac, de la AJVPS Argeş. Teoretic, animalul nu ar fi avut de ce să fie înfometat, pentru că în această perioadă, fructele de pădure se găsesc la discreţie. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş a spus că ursul nu face parte din cei aduşi în ultimele luni de la Prahova: “Ursul nu era crotaliat şi deci nu face parte din exemplarele aduse din Sinaia. Este un urs care face parte din fondul de vânătoare local” a declarat inspectorul Robert Radu.

„Poate oricând să omoare pe oricine”

Oamenii sunt foarte speriaţi, mai ales că în zona unde a fost omorât Vasile Năftică foarte mulţi dintre ei au grădini. “Şi noi am fost acolo în aceeaşi zi şi i-am luat cu noi şi pe nepoţi să ne ajute. Avem grădina puţin mai jos de a lor. Dacă ursul venea la noi? Putea să omoare pe oricine”, povestesc înspăimântaţi cei care au grădini în zona unde a fost atacat de urs bătrânul. Sătenii din Corbeni spun însă că în ultima perioadă atacurile urşilor au devenit destul de frecvente şi în urmă cu câteva săptămâni o altă persoană a fost la un pas să fie omorâtă de un urs. “S-a întâmplat aproape de râu. A venit animalul şi s-a năpustit asupra lui. A avut noroc că era în putere şi a reuşit să pună ursul pe fugă. A stat însă câteva zile în spital. Acum am ajuns să ne fie frică să mergem în grădini”, spun cei din Corbeni. Oamenii sunt la un pas de revoltă şi se roagă ca autorităţile competente să ia măsuri pentru a se evita astfel de tragedii.

Familia îndurerată se pregăteşte de înmormântare

Nu se ştie cu exactitate momentul în care trupul neînsufleţit al bătrânului va fi adus acasă, însă rudele speră ca mâine să îl poată înmormânta creştineşte pe bătrânul atacat de urs. Ieri, în jurul prânzului, toate rudele se strânseseră în curtea familiei Năftică şi începuseră  să adune cărămizi pentru cavoul bătrânului. Oamenii spun că bărbatul parcă îşi prevestise sfârşitul pentru că, în urmă cu câteva zile, îşi făcuse lespezile pentru mormânt. Nimeni nu şi-ar fi putut imagina însă că va avea parte de un asemenea sfârşit. Acum rudele nu şi-ar dori decât să fie luate măsuri împotriva urşilor. „Toate nenorocirile au început după ce au adus la noi urşii din Sinaia. A ajuns să conteze mai mult viaţa urşilor decât cea a unui om? Chiar nu vrea nimeni să ia măsuri? Am ajuns să ne fie frică să stăm în curtea casei. Are curaj cineva de la Direcţia Silvică să meargă cu noi în pădure?”, se întreabă retoric cei din familia Năftică. În cazul în care se va dovedi că ursul suferea de turbare, trupul bâtrânului va fi sigilat şi întreaga zonă va fi trecută în carantină.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email