Blocurile care ne omoară

În Curtea de Argeş sunt 6974 apartamente aflate în 428 de scări de bloc. Aproape 90 la sută dintre scările de bloc sunt acoperite cu plăci de azbociment, materiale interzise în UE de multă vreme. „Azbestul este o substanță periculoasă pentru sănătatea oamenilor”, scrie clar într-o hotărâre de Guvern din 2003. La noi, însă, pericolul rămâne doar pe hârtie.

Din 1990 au apărut reglementări de restricționare a utilizării azbestului, iar din 1 ianuarie 2005, ca urmare a unei directive a Comisiei Europene, a fost interzisă total utilizarea și comercializarea produselor care conțin azbest. Motivul este bine-cunoscut: expunerea la azbest crește riscul apariției cancerului pulmonar de până la 6 ori, dar și al căilor respiratorii superioare, al esofagului și al rinichiului, după inhalarea fibrelor microscopice degajate inclusiv de plăcile de azbociment folosite pe acoperișuri.

În România, printr-o hotărâre de Guvern din 15 aprilie 2006, azbestul a fost scos în afara legii. Totuși, există HG nr. 734/2006 care prelungește folosirea azbestului: „produsele care conțin azbest și care au fost instalate sau se aflau în funcțiune înainte de data de 1 ianuarie 2005 pot fi utilizate până la încheierea ciclului de viață al acestora”, adică, uneori, mult peste speranța de viață a oamenilor.

Şi acum, la 17 ani de la adoptarea hotărârii din 2003, zeci de blocuri și case sunt acoperite cu azbociment și, ce este mai grav, cei care stau în ele habar n-au la ce riscuri se expun. Mai exact, se pot îmbolnăvi de cancer, potrivit medicilor. Deşi nu există o statistică oficială referitoare la creşterea numărului de cazuri de cancer, medicii spun că la Curtea de Argeş din ce în ce mai mulţi oameni se îmbolnăvesc.

„În momentul în care ne expunem materialelor cu azbest putem inhala fibrele de azbest în organism. Expunerea pe termen lung la azbest poate duce, în minim 10-15 ani, la cancer cu diferite localizări – pleurală, pulmonară și peritoneană”, explică medicii.

Cei care au avut ghinionul să se îmbolnăvească  au acuzat tuse seacă, oboseală la efort și scăderea greutății corporale.

„Alţi bani pentru alte materiale nu avem!”

Mulţi ani au trecut de atunci, dar la Curtea de  Argeş nimeni nu s-a sinchisit de lege sau de aplicarea ei. 99% din blocurile din oraşul nostru sunt construite înainte de 1990, iar apa s-a infiltrat în apartamentele de la ultimul etaj. Cetăţenii au găsit soluţia cea mai ieftină în amenajarea unui acoperiş din plăci de azbociment. „Nu am cerut autorizaţie pentru acoperiş, că l-am făcut acum 13 ani. Am auzit că e cancerigen, dar alţi bani pentru alte materiale nu avem, şi nici vecinii nu vor să-l stricăm pe ăsta şi să facem altul. Peste tot sunt la fel, aşa că de ce să ne agităm noi”, spune un cetăţean.

„În timp, materialul se macină, iar praful degajat e foarte periculos pentru oameni, de aia a fost interzis”, explică Ionuţ B., un antreprenor local. Autorităţile locale cunosc situaţia, dar nu au soluţii momentan. „Degeaba le spui oamenilor că nu au voie, că nu se întâmplă nimic. Nu au bani, nu au cu ce să dărâme ce e deja făcut”, spun reprezentanţii administraţiei publice locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email